Últimas noticias Hemeroteca

Lunes, 27 de Enero de 2020

Otras localidades

Una daina blanca als Aiguamolls de l'Empordà

No és fàcil de veure daines blanques i menys a Catalunya, ja que no són una espècie autòctona. Les daines que viuen a casa nostra són marrons amb taques blanques i és complicat trobar un exemplar totalment blanc.

Jordi Sargata, exdirector del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, ha explicat que l’exemplar trobat tindrà uns 4 anys i que ja feia temps que no se’n veia cap, “la gent ha quedat absolutament sorpresa”.

Sargatal va introduir les daines als Aiguamolls a la zona de llacunes entre els rius de la Mugà i el Fluvià, que era reserva integral i la llei deia que no podia haver-hi agricultura ni ramaderia.

A la península Ibèrica hi ha tres tipus de cèrvids: el cérvol, el cavirol i les daines. “Em van regalar unes quantes daines i les vam introduir al parc”.

Sargatal ha destacat que “les daines no són animals autòctons de la zona, hi ha registres que havien estat a Catalunya fa molts anys, però sembla que en una glaciació les daines van desaparèixer”.

D’altra banda, Sargatal ha explicat que s’han vist al Cap de Creus dues espècies d’ocells dificilíssimes de trobar, provinents de l’Àsia, “això demostra la salut i les bones condicions del Parc dels Aiguamolls de l’Empordà.

Tanmateix, ha comentat que “aquest cap de setmana hi havia 50 observadors amb prismàtics i xarxes per anellar diverses espècies d’ocells”, que “al Cap de Creus no hi ha presència de pesticides i la gent no els empaita, a altres països com Malta o Xipre aquests animals són massacrats”. En total, aquest cap de setmana s’han anellat més de 1000 ocells i s’han vist més de 77 espècies.

L’exdirector dels Aiguamolls de l’Empordà ha parlat del mosquiter reietó (Phylloscopus proregulus), que és un dels ocells més petits que hi ha a Catalunya, i del tallarol xerraire (Sylvia curruca), que és menys rar però costa molt de veure perquè s’amaga a les bardisses.

També ha parlat de la importància de la ramaderia per prevenir incendis “val la pena que tornem a tenir una ramaderia extensiva i al ramader se li pagui per fer prevenció d’incendis amb els exèrcits de ramats”.

Sargatal ha recordat l’incendi del juliol del 2012 a l’Empordà i l’escrit que va fer on deia: “hem de triar entre ‘cagallons i esquelles’ o ‘cendres i esqueles’.

“Des d’un punt de vista de biologia, l’incendi és necessari perquè regula la terra i alguns experts com Jaume Terradas o Martí Boada que diuen que hi ha boscos que estan patint estrès”, ha remarcat.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?