Sociedad

Una Rambla oberta al mar i amb més espai pels vianants

L'Ajuntament de Barcelona invertirà 37 milions d'euros per reformar la Rambla

Aspecte de la nova plaça prevista davant del Palau de la VirreinaAjuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona i km-ZERO, l’equip guanyador del concurs de transformació de la Rambla, han fet públic aquest divendres l’avantprojecte de reforma de la Rambla. Aquest avantprojecte preveu una inversió total de 37 milions d’euros. 1,4 milions seran per desenvolupar estratègies per potenciar el paper cultural d’aquest passeig i millorar l’impacte que hi té el turisme; i els 35,6 milions restants seran per ampliar l’espai per als vianants, posar-hi més arbres o reubicar els quioscos i les floristeries per tal que deixin d’estar els uns davant dels altres.

Una particularitat d’aquesta projecte de reforma és que s’ha fet a través d’un procés participatiu entre ciutadania, administració i tècnics.

Més espai per als vianants

En concret, segons aquest avantprojecte que s’ha fet públic en un acte al Liceu, la nova Rambla tindrà voreres laterals de, com a mínim, tres metres. Ara en alguns trams fan 90 centímetres –per exemple davant de l’Església de Betlem–. El tronc central serà d’entre 11 i 30 metres d’ample, segons el tram. Els cotxes tindran només un carril de circulació per banda de 3,5 metres d’amplada i un cordó per a càrrega i descarrega que serà reversible.

Un parc obert al mar

Un dels canvis destacats de la reforma que preveu l’Ajuntament és la creació d’un gran parc a l’alçada de Colom-Drassanes. Serà una nova zona d’estada amb arbres i altres tipus de vegetació que uniran el passeig i el costat mar. Segons la tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, “fa massa temps que la Rambla viu d’esquenes al mar i era un repte fonamental capgirar aquesta situació i que la Rambla s’obrís al mar recuperant l’esperit d’aquella obertura al mar que va fer la ciutat de Barcelona abans dels jocs olímpics”.

Es reordenen quioscos i floristeries

L’avantprojecte de la nova rambla també proposa reubicar els quioscos i les floristeries. Totes dues instal·lacions aniran entre arbres i evitant que quedin les unes davant de les altres. Les parades de flors aniran totes a la Rambla de les Flors-Sant Josep, on han estat històricament.

També es proposa substituir el paviment amb unes rajoles més petites que les actuals i que tinguin una tonalitat i textura similar per tot l’ample del passeig.

Més cultura, menys turisme, més veïns

A nivell d’usos, el projecte té com a objectiu recuperar i diversificar els usos de la Rambla. Es treballarà per gestionar millor l’afluència turística i que els veïns se la tornin a fer seva com a espai de passeig i lleure. També es vol potenciar el caràcter cultural d’aquest passeig. Es proposa, per exemple, que hi hagi 4 punts d’informació del què es fa al CCCB, el MACBA, la Filmoteca, el Teatre del Liceu, etc. I que la Rambla sigui declarada espai d’excepcionalitat cultural.

La reforma també preveu un espai pel memorial dedicat a les víctimes de l’atemptat del 17 d’agost de 2017, però els detalls els pactaran amb els seus familiars. La redistribució de les terrasses dels bars i restaurants també s’ha d’acabar de discutir amb els restauradors.

Les obres començaran a finals de 2019

Si no hi ha canvis, les obres començaran a finals de l'any que ve o començament del 2020 i es dividiran en cinc fases, d'un any i mig cadascuna, començant per Colom i acabant a Canaletes.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00