Sociedad

Una sentència pionera considera delicte els grafitis al metro

La resolució judicial, dictada a Barcelona fa 15 dies, va en la línia del que demanen tots els operadors ferroviaris agrupats a l'Observatori del Civisme

@CarlesBort Twitter

Barcelona

Per primera vegada la justícia, amb el nou codi penal, considera que pintar un tren és un delicte. Concretament un "delicte de danys en bens d'ús públic" i no una infracció administrativa o un delicte lleu, com s'havia considerat fins ara. La sentència, pionera en aquest sentit, es va dictar el 22 d'octubre a Barcelona i fa referència a les pintades que dos homes van fer l'any 2015 a dos vagons de metro que estaven estacionats a les instal·lacions de TMB.

El jutge condemna un dels autors de les pintades a un any de presó, que no haurà de complir si no torna a delinquir; a pagar els 2.700 euros que li va costar a TMB netejar els trens; i a no acostar-se al metro durant 6 mesos.

La sentència encara no és ferma perquè les parts tenen dret a presentar recurs. Però la resolució judicial va en la línia del que estan demanant tots els operadors ferroviaris agrupats a l'Observatori del Civisme: que les pintades als trens siguin considerades delicte i tinguin, per tant, penes més dures per acabar amb la impunitat dels grafiters que actuen cada vegada més i de manera més violenta. Abans del 2015, ja hi va haver algunes resolucions judicials en aquest sentit, però els canvis introduïts llavors al codi penal van rebaixar el tipus delictiu i han fet que en els darrers anys cap resolució judicial hagi considerat els grafitis un delicte de danys.

El president de l'Observatori del Civisme, Oriol Juncadella, considera molt important aquesta sentència. Però diu que s'ha d'anar més enllà i crear un tipus delictiu específic per als danys ocasionats als transport públic. Bàsicament, explica, "perquè la resolució no depengui de la sensibilitat que pugui tenir el jutge".

El responsable de seguretat del metro de Barcelona, Ricardo Ortega, ha celebrat també aquesta sentència i ha assegurat al programa 'Aquí, Cuní' de SER Catalunya, que el que fan aquestes persones no és art, sinó actuacions delictives.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00