Martes, 01 de Diciembre de 2020

Otras localidades

Nens desatesos a casa per falta de places en centres de menors

La Generalitat reconeix que una vintena de menors desemparats esperen un centre de protecció mentre viuen a casa els pares, però insisteixen que no es tracta de casos greus ni d'extrema urgència

La sindicatura de greuges i els col·legis professionals denuncien falta de planificació i acusen el govern de maltracte institucional dels infants més vulnerables

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani / Guillem Roset (ACN)

La falta de centres de menors fa que una vintena de nens i nenes desatesos per les seves famílies s'hagin de quedar a casa. No són casos extremadament greus (en cap cas maltracte físic ni sexual) i segueixen supervisats pels equips territorials d'atenció a la infància. Ho ha reconegut aquest matí al programa Aquí Cuní la secretaria d'atenció a la infància de la Generalitat, Georgina Oliva.

Una denúncia que fa anys plantegen la Sindicatura de Greuges i els diferents Col·legis Professionals que treballen amb aquests infants. Es tracta de nens i adolescents a qui els pares no els renten la roba, no els porten a l'escola i, en alguns casos, els insulten. El que es coneix com a negligència i maltractament psicòlògic. En tot cas els professionals han determinat que aquests nens no poden viure amb els pares i han de ser tutelats per la Generalitat. Però, en canvi, entren en una llista d'espera perquè no es consideren casos d'extrema urgència i no hi ha places per tothom. Ho explica Teresa Planes, portaveu de l'associació de professionals EAIA.

El 2016, 83 nens esperaven per entrar en un centre, segons publicava el síndic de greuges. L'adjunta d'infància, Maria Jesus Larios, culpa l'administració de no invertir prou diners.

L'espera es pot arribar a allargar entre 1 i 6 mesos, especialment en el cas d'adolescents, per qui falten més places. Hi ha casos que, per evitar l'espera, s'opta per separar als germans, tot i estar prohibit per llei. Ho corrobora el responsable d'infància del Col·legi de Treball Social, Carlos Alarcón.

Guillermo Mattioli, degà Col·legi de Psicòlegs afegeix que la sobrecàrrega de treball no permet escoltar ni tenir en compte la opinió dels infants, un fet que titlla de "maltracte institucional".

Pilar Monreal, Vocal de Pedagogia Social del Col·legi de Pedagogs explica que els professionals estan molt afectats davant d'aquests casos

Segons ha pogut saber SER Catalunya, alguns ajuntaments, entre ells els de Barcelona, han demanat explicacions a la Generalitat per la gravetat dels casos.

En el que coincideix tant la Generalitat com els treballadors és que falten centenars de famílies d'acollida, que normalment sol ser la millor opció per als nens desemparats.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?