Sociedad

Gerard Figueras al COI: "Estem a punt per fer els Jocs Olímpics d´Hivern del 2026"

El Secretari de l'Esport de la Generalitat anuncia en el programa "Aquí amb Josep Cuní" que Barcelona està preparada

Gerard Figueras, secretari general Esports Generalitat: “Estem a punt per fer els Jocs Olímpics d´hivern del 2026”

Gerard Figueras, secretari general Esports Generalitat: “Estem a punt per fer els Jocs Olímpics d´hivern del 2026”

15:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001413640/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Si hi ha problemes amb les candidatures que han presentat Itàlia (Milà), Suècia (Estocolm) i Canadà (Calgary), la candidatura de Pirineus-Barcelona ha informat al COI que està en condicions d´acollir els Jocs Olímpics d´Hivern el 2026, a pesar que la intenció inicial de la Generalitat és per presentar-se a la cursa olímpica de 2030.

Aquest anunci l´ha fet en declaracions al programa "Aquí amb Josep Cuní" el Secretari de l´Esport de la Generalitat, Gerard Figueras: "Després de la nostra presentació de la candidatura a Buenos Aires ens van entregar un informe positiu i ens van dir activeu-vos, poseu en marxa l´oficina olímpica, tingueu els treballs al detall, i nosaltres jugarem ràpid tant com puguem perquè dels que han entrat a la cursa del 2026 no arriben massa bones notícies i per tant anem al 2030 però hem d'estar a punt pel 2026".

Gerard Figueras també ha dit que "nosaltres estarem a punt pel 2026 i aleshores el COI ja decidirà". Es dona la circumstància que ja en la darrera sessió del COI va ser Argentina qui va donar un pas endavant per postular-se per 2026 i és aquí on Barcelona, sempre d´acord amb el COI, fa ara aquest pas endavant.

Es més, els promotors de la candidatura creuen que fins i tot en el 2026 hi pot haver més possibilitats.

La Vila Olímpica

Pel que fa als 4.000 esportistes, està prevista la construcció d´una vila olímpica a la Marina del Prat Vermell a la muntanya de Montjuïc que després serà habitatge social. També hi haurà viles olímpiques per als atletes de neu a la Cerdanya, Alt Urgell i Vall d´Aran.

El COI ha dit que no vol que Pirineus- Barcelona es gasti els 90 milions d'euros que costen les instal·lacions de Skeleton i la de Bobsleigh que es podrien disputar a França.

Les proves amb trampolí aprofitarien les instal·lacions de la Molina.

El pressupost operatiu per uns Jocs d´Hivern és de 1.300 milions d'euros dels quals 900 els posa el COI, i la resta en els propers 8 o 12 anys els haurien de posar el conjunt de les administracions.

La Família Olímpica té de Barcelona una excel·lent consideració, i el propi informador del COI Gilbert Felli que va venir a Barcelona va dir que li semblava magnífic que 25 anys després les instal·lacions de la Anella Olímpica estiguessin en tan bon estat.

Infraestructures

Les infraestructures estan previstes i els Jocs poden ser-ne un impuls.

El principal accés per carretera és la C-16 que està desdoblada només fins a Berga. Hi ha un projecte que es posarà a exposició pública aquest mes per convertir en una carretera de 2 carrils per sentit el tram que va de Berga a Cercs. Des d'aquest punt fins a Bagà, fins el Túnel del Cadí, és molt difícil i sobretot molt car desdoblar, i per això el govern català ha optat per una solució imaginativa que ja vam explicar aquí a SER Catalunya. Es tracta de fer tres carrils, 2+1, amb una mitjana mòbil que farà que sempre hi hagi dos carris en el sentit que més es necessiti, de pujada o de baixada. Tot plegat tindria un cost de 180 milions d'euros.

Pel que fa a la infraestructura ferroviària, es desdoblaria, al menys parcialment, la R3 fins a Vic. I a partir d'aquí i fins a La Molina es posarien trens llançadora. Per que funcionin de forma eficaç, la idea és millorar el traçat i fer apartadors que permetin que el tren que puja deixi passar el que baixa i al revés.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00