Sociedad

Calvet reclama que les limitacions de velocitat de Rodalies es resolguin abans de 2020

El conseller de Territori farà al gener una proposta per millorar el traspàs i ha donat a entendre que el govern català no serà titular d'aquest servei ferroviari a qualsevol preu

Eduard Navarro Cadena Ser

Barcelona

La Generalitat ha demanat a l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries que resolgui abans del 2020 les 75 limitacions temporals de velocitat que hi ha a la xarxa de Rodalies, punts on els trens han d'anar més a poc a poc per algun problema en la infraestructura. Ho ha fet el conseller de Territori, Damià Calvet, en una reunió en la que han participat els responsables d'Adif i Renfe i en la que s'ha parlat d'inversions i també de la millora de les condicions del traspàs de rodalies.

La xarxa de Rodalies té ara mateix 75 limitacions temporals de velocitat. Segons la planificació que ha presentat Adif, una vintena de punts es resoldran aquest any i altres 40 l'any que ve. Però n'hi ha 15 que, amb el calendari d'Adif es deixaven per 2020.

El conseller Damià Calvet ha demanat a Adif que acceleri les inversions i que totes les limitacions temporals de velocitat quedin resoltes al 2019 perquè si no, "estarem cronificant aquests allargaments de temps de recorregut que van en contra del servei de qualitat que necessiten els ciutadans".

Adif ha assegurat en un comunicat que es compromet a agilitzar en la mesura del possible les actuacions previstes per eliminar les 75 limitacions de velocitat de la xarxa ferroviària a Catalunya.

Reobrir el traspàs al gener

La trobada d'avui era de caràcter tècnic. Va ser convocada després de l'accident de Vacarisses per parlar de la situació de la línia R4 i també de les inversions pendents a la xarxa ferroviària. Però el conseller de Territori, Damià Calvet, ha parlat també dels plans de la Generalitat per millorar el traspàs de Rodalies.

Calvet assegura que al mes de gener presentarà al ministeri les seves propostes que passen per inversions a les infraestructures, però també per la signatura d'un contracte programa amb Renfe o per aconseguir que Foment traspassi a la Generalitat, i no directament a la companyia ferroviària, els diners necessaris per pagar el cost del servei que no queda cobert amb els diners dels bitllets.

El conseller de Territori ha donat a entendre que el govern català no serà el titular del servei a qualsevol preu. Ha parlat de definir els instruments "que ens permetin seguir sent el titular del servei".

Normalització Terrassa-Manresa

En la reunió d'aquest mig dia, Adif ha explicat que el servei ferroviari es normalitzarà totalment el 22 de desembre. Ara mateix, després de l'accident de Vacarisses, els trens circulen per una sola via i amb una limitació temporal de velocitat perquè s'està treballant per consolidar el mur que va caure i va provocar el descarrilament d'un tren.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00