Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 19 de Octubre de 2019

Otras localidades

Un "geriàtric" per a ximpanzés i macacos maltractats

El centre de recuperació de la Fundació Mona, a Riudellots de la Selva, tindrà un servei per als ximpanzés i macacos. Faran ecografies, dieta i els revisaran les dents.

Un dels ximpanzés que viuen a la Fundació Mona / ()

Un "geriàtric" per ximpanzés i macacos maltractats. El primer de Catalunya. Això és el que posarà en marxa la Fundació Mona a Riudellots de la Selva.

Quan va començar, la Fundació Mona rebia molts animals que havien passat pel circ i per platós de televisió, però ara la majoria dels ximpanzés vénen de mans privades, de persones que n'han comprat un de petit per casa seva però quan es fan grans, se'ls volen treure de sobre. Alguns d'aquests venen del mercat negre.

De fet, tenen llista d'espera i a partir de l'any que ve acceptaran noves espècies de primats, com els titís. Serà a la nova seu de Porqueres, al Pla de l'Estany, perquè ara el centre de Riudellots de la Selva quan plou molt l'aigua arriba literalment al coll.

Els cuidadors els faran una dieta i revisions, ecografies, radiografies, els posaran el termòmetre, revisaran les dents, i els malalts crònics prendran medicació pel cor i l'artrosi. 10 del 18 primats que té el centre tenen més de 30 anys i comencen a tenir problemes de salut. Són els mateixos animals que quan van obrir la fundació, fa gairebé 20 anys. S'han fet grans amb els mateixos cuidadors. Llavors eren adolescents i ara s'han fet vells. La directora de l'entitat, Olga Feliu, assegura que cada cop necessiten més atenció del veterinari.

Segons expliquen, a la natura no solen viure més de 40 anys, però en captivitat poden arribar als 60. Seguiran fent vida amb els més joves perquè -com diu una de les biòlogues de la Fundació, Cristina Valsera- són animals socials i necessiten estar amb els altres.

De fet, posaran rampes a les instal·lacions perquè els primats més grans ho tinguin fàcil per moure's i seguir convivint amb tot el grup de 18 primats.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?