Últimas noticias Hemeroteca

Miércoles, 20 de Octubre de 2021

Otras localidades

CARRUSEL DEPORTIVO CARRUSEL DEPORTIVO FC Barcelona - Dinamo de Kiev, la Champions en directo

La Generalitat allargarà el període de protecció dels actuals pisos socials de propietat

L'objectiu del govern català és que aquests habitatges, en els que es va invertir diner públic, triguin més a passar al mercat lliure

La Generalitat allargarà el període de protecció dels actuals pisos socials de propietat

Mònica Peinado (Cadena SER)

El govern català ha anunciat avui que allargarà el període de protecció dels habitatges socials de compra-venda que ja estan construïts. L'objectiu de la Generalitat és que aquests pisos, 133.000 a tot Catalunya, triguin més del que havien acordat administracions i propietaris a passar al mercat lliure. Aquesta és una de les coses que regularà el decret-llei de mesures urgents d'habitatge que el govern vol aprovar abans del mes d'abril.

La Generalitat ja va dir, després d'una reunió entre el president, Quim Torra, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que canviaria la normativa perquè tots els pisos de protecció oficial que es facin a partir d’ara tinguin una qualificació permanent, que ho siguin per sempre. O el que és el mateix, que els seus propietaris mai els podran vendre a preu de mercat lliure. Però avui el conseller de Territori i Sostenibilitat ha explicat que la regulació anirà més enllà. En un col·loqui organitzat per 'alcaldes.eu', ha assegurat que també allargaran el període de protecció dels habitatges de compra-venda que ja estan construïts.

Calvet ha dit que hi haurà un desenvolupament reglamentari del decret- llei que marcarà en quants anys s'allargarà la protecció dels habitatges. Es determinarà cas a cas en funció dels ajuts públics que van rebre els propietaris dels pisos i per evitar “plusvàlues indegudes”.

Barcelona ho celebra

El regidor d'Habitatge de Barcelona, Josep Maria Montaner, ha explicat en declaracions a SER Catalunya, que la mesura els ha sorprès positivament. Diu Montaner que ells havien demanat la qualificació permanent dels nous pisos de protecció oficial, però que no s'havien atrevit a reclamar cap mesura que suposés modificar les condicions dels habitatges actuals. Per això, el regidor assegura que "si s'allarga el termini de protecció dels pisos actuals, ens sembla una mesura valenta".

Damià Calvet també ha explicat que el nou decret no limitarà els preus dels lloguers com demanen alguns ajuntaments i entitats socials, però sí que inclourà "mesures per propiciar la moderació". Entre elles, que l'índex de preus de lloguer que elabora la Generalitat aparegui, a títol informatiu, en tots els contractes de lloguer que es signin.

També proposa que Estat i Ajuntaments donin incentius fiscals als propietaris que respectin l'índex de preus, el primer amb l'IRPF i els segons amb l'IBI. L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, alerta que això tindrà impacte sobre les finances municipals. No tanca la porta, però Marín demana que l'Estat i també la Generalitat aportin la part que els correspon.

Els Ajuntaments de l'Hospitalet del Llobregat i d'Esplugues i l'Àrea Metropolitana de Barcelona han destacat en aquest col·loqui la necessitat que totes les administracions treballin plegades amb entitats socials i bancs per trobar solucions que garanteixin el dret a l'habitatge.

La Generalitat treballa amb l’objectiu que l’any 2025 el 5 per cent de tots els habitatge de Catalunya tinguin algun tipus de protecció.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?