Sociedad

L'eruga del boix ha vingut per quedar-se

El Govern prepara un pla d'actuacions per protegir alguns boixos d'aquesta espècie asiàtica invasora

Cydalima perspectalis, l'eruga del boix / Wikimedia Commons

Barcelona

L’eruga del boix ha vingut a Catalunya per quedar-se. Segons les últimes dades publicades pel Departament de Territori i Sostenibilitat en una resposta parlamentària, en quatre anys aquesta espècie invasora provinent de l’Àsia ja ha atacat i destrossat els boixos d’una dotzena de comarques (la Garrotxa, Osona, la Selva, Pla de l’Estany, Alt Empordà, Ripollès, Gironès, Baix Empordà, Vallès Oriental, Barcelonès, Berguedà, Vall d’Aran i el massís dels Ports). Va arribar a la Garrotxa el 2014 i s'ha escampat com una taca d'oli.

Aquesta eruga s'alimenta única i exclusivament de les fulles i les branques tendres del boix. És tan voraç que els pot arribar a matar. Els experts diuen que eliminar-la ja és impossible i que l’únic que es pot fer és intentar protegir alguns arbustos.

El cap del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Jordi Giné, ha explicat a SER Catalunya que la principal dificultat que tenen per combatre l’eruga del boix és que ataca una planta de sotabosc. “No es poden fer tractaments aeris com es fa amb l’eruga processionària. Arribar al sotabosc és més difícil”. Per això, per tal de protegir com a mínim els boixos que estan en espais públics, el Govern prepara un pla d'actuacions que inclou, entre d'altres, l'ús de trampes o feromones, tècniques que ja s’estan provant a França o Alemanya, països on aquesta eruga també ha fet mal. En les properes setmanes decidiran on comencen a provar-les.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00