Sociedad

La pesca amb palangre amenaça les aus marines

Un estudi del CSIC conclou que la pesca amb palangre podria estar acabant amb la vida de grans quantitats d'aus marines. En concret, dels exemplars més joves.

(Universitat de Barcelona)

Barcelona

La pesca amb palangre podria estar acabant amb la vida de grans quantitats d’aus marines. En concret, dels exemplars d’aus més joves. És el que conclou un estudi fet per l’Institut de Ciències del Mar i l’Estació Biològica de Doñana, dos centres del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en col·laboració amb el Centre d’Ecologie Fonctionnelle et Evolutive de França (CNRS).

Els investigadors van col·locar uns emissors a 10 exemplars juvenils de baldriga cendrosa, un tipus d’au marina que cria a les illes Chafarinas, a la costa nord del Marroc. L'objectiu era saber què passava amb elles quan, a partir del primer any de vida, s'endinsen mar endins per passar-hi fins a cinc o sis anys. Però per sorpresa dels propis científics, la majoria d’exemplars van morir al cap de pocs dies de deixar el niu i començar l’estudi. En concret, vuit dels 10 que van marcar amb emissors van morir.

Joan Navarro, investigador de l'Institut de Ciències del Mar, explica que quan van revisar el recorregut que havien fet aquestes vuit baldrigues, van veure que “era una zona on hi ha molta activitat pesquera, sobretot molta pesca il·legal”.

“Els vuit exemplars de baldriga van quedar atrapats als hams del palangre, un tipus de pesca que fa servir un fil molt llarg amb molts hams amb esquer per pescar grans peixos com el lluç o les tonyines”. Això els hi passa, diu Navarro, per la seva inexperiència. “Són vividors inexperts que per primera vegada surten al mar i busquen aliment allà on n’hi ha més, que sol ser on més intensitat pesquera hi ha”.

Els únics dos exemplars que van continuar emetent, van migrar cap a l'Atlàntic sense passar per aquesta zona plena de barques de pesca. Ara els investigadors volen repetir l'estudi, amb més exemplars d'aus marines a altres parts del Mediterrani com les Balears, per comprovar si la pesca és la seva única amenaça.