Últimas noticias Hemeroteca

Substàncies químiques presents en totes les cases amenacen la funció respiratòria dels nens

  • L'exposició continuada a contaminants químics presents a totes les llars (en productes de neteja, estris de cuina, o fins i tot a l'aigua de l'aixeta) pot afavorir una disminució de la funció respiratòria dels nens
  • Així ho conclou un estudi europeu codirigit per l'Institut de Salud Global de BCN, centre impulsat per La Caixa

Els investigadors han analitzat els efectes de l'exposició a diferents contaminants químics en més de 1.000 nens, tant durant l'embaràs com en l'etapa de 6 a 11 anys. Gairebé tots tenien presència d'aquestes substàncies en sang, orina o en totes dues.

Són químics amb els quals convivim a diari: es troben en productes llevataques, algunes paelles, jaquetes impermeables, plàstics que estan en contacte amb els aliments, cosmètics, o fins i tot l'aigua potable. Aquests químics afecten la funció respiratòria dels nens i poden posar en risc la seva salut.

"Si un nen, en l'edat de 6 a 11 anys, ja té menor funció respiratòria a causa d'aquestes exposicions, al llarg de la vida l'arrossegarà. Això fa que en l'etapa infantil o més tard, en l'adulta, tingui més predisposició a patir malalties respiratòries cròniques, com l'asma o altres més greus", explica Maribel Casas, una de les autores de l'estudi de l'ISGlobal.

Les persones estem exposades simultàniament a un ampli ventall de factors ambientals, com els canvis climatològics, la contaminació de l'aire o substàncies químiques. La totalitat d'aquestes exposicions es denomina exposoma.

Fins ara s'havien realitzat molts estudis sobre l'impacte dels riscos ambientals en la salut respiratòria durant els primers anys de vida, però tots s'havien centrat en l'exposició a un sol factor o a un grup determinat. Aquest estudi de l'ISGlobal és el primer que utilitza l'enfocament de l'exposoma (de la totalitat de factors) per a identificar els efectes sobre la funció pulmonar.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?