Sociedad

A més recessió econòmica, menys morts

Un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha analitzat l'impacte de la crisi econòmica del 2008 sobre el nombre de morts en 15 països europeus

La conclusió és que allà on la crisi va ser més llarga i profunda es va reduir més la mortalitat

Getty Images

Barcelona

Diversos factors intervenen en aquest descens de la mortalitat associat a la recessió econòmica. El més determinant és que, en períodes de crisi, hi ha menys cotxe en circulació. Per tant, baixen els nivells de contaminació atmosfèrica responsable de centenars de milers de morts.

"Quan mirem els números a gran escala, el gran responsable de les morts és la contaminació atmosfèrica, que cada any a Europa mata 400.000 persones. Això és degut a que la contaminació agreuja malalties preexistents que pateix la població. Per tant, quan hi ha canvis en els nivells de contaminació atmosfèrica --com per exemple durant una recessió econòmica-- aquesta estimació tan gran de morts que porta associada baixa, i es nota una tendència de disminució de la mortalitat durant les recessions", explica Joan Ballester, autor de l'estudi, impulsat per ‘La Caixa’.

A més, durant les crisis econòmiques, també es registren menys accidents de trànsit i laborals. Alhora baixen el consum de tabac i alcohol, així com els nivells de sedentarisme.

"El missatge d'aquest article no és que les recessions siguin bones, sinó que el que hauríem de fer és aprendre a fer més sostenibles de cara a la salut de les persones els períodes d'expansió econòmica. Créixer aprenent de les lliçons que donen les crisis, créixer contaminant menys a les ciutats, agafant menys el transport privat, créixer evitant els accidents laborals i també adoptant hàbits més saludables de dieta i d'exercici i, en general de vida".

Els investigadors han analitzat les dades de mortalitat diària i les variacions registrades en el producte interior brut (PIB) per càpita en 140 regions de 15 països europeus en el període 2000-2010.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00