Últimas noticias Hemeroteca

2.000 famílies de l'estat van programar el part una setmana abans per poder cobrar el "xec nadó"

Aquest avançament va suposar un risc per a la salut infantil, segons constata un estudi impulsat per l'Observatori Social de La Caixa

En el canvi d'any del 2010 al 2011 finalitzava el "xec nadó", l'ajut de 2.500 euros per fill nascut que el govern espanyol havia introduït per augmentar la natalitat. Aquesta investigació ha constatat que durant l'última setmana de 2010 hi va haver un repunt en el nombre de naixements, i una caiguda a principis de gener de 2011. Prenent com a referència les dades dels anys anteriors i posteriors, les autores de l'estudi estimen que es van programar i avançar uns 2.000 parts a tot Espanya perquè els pares poguessin cobrar l'ajut.

Aquells nens nascuts uns dies abans de temps van pesar menys que la mitjana. "Una setmana menys dins l'úter, al final d'un embaràs, es tradueix en nens que neixen un pes inferior. Tots van ser nens que entraven dins del rang de pes normal, però pesaven entre 200 i 250 grams menys, que és el què es guanya en l'última setmana de gestació", explica Libertad González, professora del Departament d'Economia i Empresa de la UPF i una de les autores de l'estudi.

Fent el seguiment d'aquests nens, les investigadores han trobat que en el primer mes van tenir un 20% més d'hospitalitzacions, sobretot per afeccions respiratòries, i molt especialment per bronquitis. També han constatat que els efectes negatius relacionats amb l'avançament del part per motius no mèdics es dissipaven a partir del segon mes de vida, i no s'han constatat efectes a llarg termini.

 De cara al futur, les autores de l'estudi volen fer noves investigacions per saber si hi ha hagut alguna relació entre el pes inferior en el moment del naixement d'aquests nens i el seu desenvolupament cognitiu. "Ens agradaria utilitzar aquest 'experiment natural' per veure si aquell esdeveniment una mica estrany que va fer que un grup de nens nasquessin una mica abans i una mica més petits ha tingut algun efecte a llarg termini, si realment es pot atribuir al pes més baix o no. El que voldríem és seguir aquesta cohort de nens, ara que estan a Primària i al sistema sanitari públic, i veure si més endavant detectem algun impacte".

Els parts avançats per raons no mèdiques en l'última setmana de 2010 van ser majoritàriament en famílies amb estudis universitaris i en províncies amb major presència d'hospitals privats.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?