Últimas noticias Hemeroteca

Art contra l'estrès posttraumàtic

L'Hospital Vall d'Hebron i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) engeguen un projecte destinat a estudiar noves teràpies en l'àmbit psiquiàtric a través de diferents obres d'art

És un projecte pioner que arrencarà amb 15 dones immigrants o refugiades, que pateixen estrès posttraumàtic i gran vulnerabilitat social. Enlloc de fer les sessions de teràpia a l'hospital, les seguiran al MNAC, acompanyades de personal sanitari i d'educadors del museu. L'objectiu és ajudar-les a treure les experiències traumàtiques que han viscut.

"Hem vist que moltes vegades és molt complex fer aflorar i generar una narrativa del trauma que tenen aquestes persones. I hem pensat, i així ho hem treballat conjuntament amb els tècnics del museu, que les obres d'art podran ser un element que ens ajudin a crear i generar una narrativa que sigui terapèutica per aquestes persones", explica Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de Vall d'Hebron.

"El que volem és, amb la teràpia, poder aconseguir el control de la simptomatologia de l’estrès posttraumàtic, reduir aquests efectes negatius respecte l'estat d'ànim i, evidentment, això ha d'ajudar-les a guanyar en major autoestima i tenir una major resiliència cap a les noves situacions d’estrès que es trobaran en el dia a dia vivint en la nostra societat".

La consellera de Salut, Alba Vergès, ha celebrat que el projecte comenci amb dones d’origen cultural divers que pateixen estrès posttraumàtic i ha mostrat el seu suport a projectes que uneixin salut i cultura. En la mateixa línia, la consellera de Cultura, Laura Borràs, s'ha mostrat convençuda que l’art pot ajudar moltes persones gràcies al seu poder integrador.

El projecte començarà a finals d'abril. Els resultats obtinguts en el grup de dones que faran la teràpia al MNAC es compararan amb els d'un altre grup que la seguirà a l'hospital per comprovar si l'art contribueix a millorar la salut. Si, com s'espera, els resultats són positius, la teràpia amb art s'aplicarà en pacients amb altres trastorns psiquiàtrics, com autisme, TDAH, o síndrome d'alcoholisme fetal.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?