Sociedad

Tractaments 'a la carta' per al càncer pediàtric

L'Hospital Vall d'Hebron té en marxa un programa de medicina personalitzada per als casos més agressius o que no responen a les teràpies estàndar

Les doctores Gabriela Guillén i Raquel Hladun, impulsores del programa Comik, amb una pacient i la seva mareVall d'Hebron

Barcelona

Tot i que dos nens pateixin un mateix tipus de càncer, poden evolucionar de forma molt diferent. A través d'aquest programa, anomenat Comik, en els casos de pitjor pronòstic o en les recaigudes els metges analitzen la seqüència genètica del tumor en busca d'una "marca", alguna especificitat que permeti atacar-lo amb la teràpia més indicada.

Un cop determinada l'alteració del tumor, l'implanten en ratolins per reproduïr un 'mirall' del pacient. "Implantem el tumor en el mateix òrgan o zona anatòmica d'origen on el té el nen, amb la qual cosa el ratolí farà una evolució paral.lela a la del malalt. Hem tingut casos en què, fins i tot, s'ha reproduït el patró de metàstasi del pacient original", explica Gabriela Guillén, metgessa de la Unitat de Cirurgia Oncològica Pediàtrica de l'Hospital Vall d'Hebron.

Aquesta metodologia permet provar en els ratolins-mirall els possibles tractaments que hi ha disponibles abans que aplicar-los als pacients, evitant així una exposició innecessària a teràpies poc efectives o molt invasives.

Vall d'Hebron és centre pioner de l'Estat en la generació d'aquests 'tumors mirall' en càncer pediàtric. Gràcies al programa Comik, que s'aplica des del 2016, els investigadors han pogut fer ús de teràpies personalitzades en el 35% dels 40 pacients inclosos en el programa.

A més, estan creant un banc d'aquest tipus de tumors per testar les noves teràpies que apareguin en el futur. "Pot ser no hi ha una teràpia per a un tumor en concret, però és probable que existeixi en uns mesos", vaticina la doctora Guillén.

Fins al moment, el programa ha aconseguit establir 24 models de 'tumors mirall' en ratolins, que representen fins a onze tipus de càncer pèdiàtric, entre els quals neuroblastomes, sacormes de parts toves i ossis, nefroblastomes i tumors hepàtics.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00