Últimas noticias Hemeroteca

Jueves, 24 de Octubre de 2019

Otras localidades

Les infemeres de Mataró es posen armilles per lluitar contra les interrupcions

  • Una infermera pot ser interrompuda fins a una quarentena de vegades durant les dues rondes matinals per medicar els pacients ingressats, segons un estudi fet a l'Hospital de Mataró
  • Aquestes interrupcions propicien la majoria d'errors de medicació que es registren

El 2017, últim any sencer amb dades disponibles, es van notificar prop de 2.000 errors de medicació, segons el Departament de Salut. En el 92% de les ocasions no va haver-hi danys per als pacients. La resta, però, van patir lesions temporals, i 4 casos van acabar amb la mort del malalt. Infermeres i llevadores acumulen més de la meitat de les equivocacions, el 52,5%, seguides de metges i farmacèutics, amb un 20% cadascun.

Per minimitzar el marge d'error, infermeres de l'Hospital de Mataró han impulsat una iniciativa per fer més segura la ronda de medicació. Es posen una armilla vermella amb la imatge d'un stop a l'esquena i amb un text que indica que en aquell moment no poden atendre consultes que no siguin urgents. "El 80% de les interrupcions són per preguntes banals", explica Irene Rivas, infermera del centre i promotora de la iniciativa. "Els propis malalts o els seus familiars molt sovint ens intercepten per demanar-nos coses com si ja ha passat el metge o si sabem per a quan tenen programada una prova ... Volem fer-los entendre que, si no és una pregunta urgent, no han d'interrompre les infermeres mentre s'ocupen de la medicació dels hospitalitzats perquè els fan perdre concentració i poden cometre errors".

La campanya de les armilles es va posar a prova en dues unitats del centre hospitalari. Els resultats han estat molt positius: hi ha hagut una disminució significativa de les interrupcions, del 51% en una de les unitats i del 34% en l'altra. A més de guanyar seguretat, la iniciativa també ha permès reduïr el temps de les rondes de medicació, fins a un màxim de 39 minuts.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?