Sociedad

"A la presó aprens a tenir molta paciència per portar-te bé amb tothom"

26 dones internes a la presó de Brians 1 conviuen des de fa mig any en un espai pioner

Elles mateixes s'autogestionen i organitzen els horaris per dutxar-se, servir el menjar o trucar a la família

Reportatge: 26 internes a una unitat autogestionada a Brians 1

Reportatge: 26 internes a una unitat autogestionada a Brians 1

04:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001466498/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Una nevera, una torradora o una cafetera són alguns dels "luxes" que tenen a l'abast. SER Catalunya ha entrat en aquesta ala del mòdul de dones i hem parlat amb la Maria, una interna que complirà condemna d'aquí 14 mesos.

Al vespre miren la tele en una sala d'estar, mengen juntes en un menjador amb un pany de paret farcit de novel·les i poden escalfar menjar en un microones, tenen gots de vidre o plats de ceràmica. La Maria és encarregada a taller i se la considera una interna de confiança. De tracte senzill i fàcil porta dos anys a la presó i encara li queden 14 mesos de condemna.

Va passar primer per Wad-Ras i después a Brians 1. A la unitat autosugestionada per les internes dorm amb una noia boliviana amb qui comparteix confidències abans d'anar a dormir. Conviuen en una petita cel·la amb una llitera, lavabo i pica. Totes dues tenen fotografies dels seus fills en un suro a la paret.

La Guàrdia Civil la va detenir fa dos anys només posar els peus a l'aeroport del Prat. Duia droga a la maleta. Els traficants que la van fitxar després la van deixar a l'estacada.

És conscient que ha comès errors però a la presa, diu, ha après a ser més forta. No compta els dies que li falten però sí imagina el moment que posi el peu a terra a Paraguai malgrat que hi torni com a expulsada i amb antecedents a Espanya.

La Consellera de Justícia, Ester Capella diu que aquest tipus d'unitats són una "bona eina" perquè "empodera les dones i demostra que el pas per la presó també pot dotar-los de mecanismes per afrontar els reptes de la vida en llibertat". En aquest sentit es mostra partidària d'estendre aquesta experiència a d'altres presons que disposen de mòduls per a dones. "Han fet un treball previ de participació per arribar a acords i per produir les normes i les regles que hauran de fer funcionar la unitat", comenta Capella que afirma que aquest sistema també permet reduir la conflictivitat.

Per altra banda, Justícia obrirà aviat una unitat d'alta intervenció per a dones conflictives, que tenen sancions d'aïllament o tenen dificultats de conviure amb altres internes, i una altra unitat per a recluses amb alguna discapacitat intel.lectual.

Les dones, unes 600, representen el 7% de la població reclusa a Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00