Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 19 de Octubre de 2019

Otras localidades

Falten recursos per la reconstrucció immediata de mames després d'una mastectomia

El 90% de les dones que pateixen una mastectomia, l'extirpació parcial o total de la mama, poden sotmetre's a la reconstrucció immediata del pit, en la mateixa intervenció quirúrgica. Però la realitat és que es fa en menys de la meitat dels casos, per manca de recursos.

Són dades que s'han donat a conèixer avui en un Congrés d'especialistes de Cirurgia Plàstica de Mama que se celebra a Barcelona. Segons Jaume Masià, cap del Servei mancomunat de Cirurgia Plàstica dels Hospitals Sant Pau i el Mar, l'única raó per la qual no es pot reconstruir un pit en la mateixa operació de l'extirpació és si el tumor està molt avançat i posa en perill la vida de la pacient. En la resta de casos, que són el 90%, es pot fer. La realitat, però, és molt diferent.

"Nou de cada deu pacients haurien de poder optar a la reconstrucció immediata. Què està passant a Espanya? Segons les darreres dades recollides per la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica, oscil·len entre el 15% i el més generós, que no arriba al 50%. Per què? Doncs perquè hi ha limitacions o de professionals i de coneixements o limitacions de recursos materials", segons Masià.

De fet, només el 26% de les dones que han patit una mastectomia es fan una reconstrucció mamària, ja sigui immediata o anys més tard. A Estats Units, per exemple, el percentatge arriba al 60%.

Un dels problemes principals és que moltes pacients, encara ara, ni tan sols són informades que tenen dret a fer-se la reconstrucció immediata. I això que "reconstruir el més aviat possible és la millor opció, perquè s'obtenen més bons resultats, es minimitzen riscos (perquè estalvies a la pacient una cirurgia amb anestèsia total), es redueix l'impacte emocional que suposa l'extirpació d'un pit i a més a més resulta més barat per al sistema sanitari".

El congrés que se celebra a l'Hospital de Sant Pau, el Barcelona Breast Meeting 2019, és el més important d'Europa en cirurgia oncoplàstica, reparadora i estètica de mana, i compta amb l'assistència de més de 400 especialistes de tot el món. Finalitza divendres vinent.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?