Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 19 de Octubre de 2019

Otras localidades

Al fiscal li costa acreditar organització criminal i continuïtat en el blanqueig i rebaixa la petició de presó per a Rosell

La Fiscalia no ha pogut acreditar la continuïtat del delicte de blanqueig de capitals i més que una organització criminal, hi veu un grup criminal

Totes dues coses rebaixen la càrrega acusatòria

Sandro Rosell / ()

A la Fiscalia li està costant acreditar la continuïtat en el delicte de blanqueig de capitals, continuïtat que ve agreujada en el codi penal.

I d´altra banda li està costant acreditar igualment l´existència d´una organització criminal amb rols delictius concertats, i de fet en el seu escrit de conclusions parla d´una figura amb menys càrrega acusatòria: “van formar una agrupació delictiva d’interessos comuns”.

I és per això que el fiscal José Javier Polo ha rebaixat sensiblement la pena de presó per a Sandro Rosell i la resta dels acusats en el seu escrit de conclusions.

Se li manté l´acusació per blanqueig de capitals i d´organització criminal, però ara només li demana 4 i 2 anys respectivament per cadascun dels dos delictes, en total sis anys, lluny dels onze anys que demanava el fiscal en el seu escrit inicial.

En canvi li manté la petició de multa econòmica de 59 milions d´euros.

La rebaixa de les peticions del fiscal afecta el conjunt dels sis acusats, i és especialment notòria en alguns casos com el de l'esposa de Sandro Rosell. En el cas de la Marta Pineda es passa d'una inicial petició de 7 anys a la petició actual d'un any i mig i també se li rebaixa una inicial pena de multa de 50 milions a una altra de 19 milions. De fet amb la reducció de penes, i si es confirma la petició del fiscal, a la presó només hi entrarien Rosell i Besolí.

Recordem que en el primer dia de judici, i de forma sorprenent, la magistrada presidenta de la sala de l'Audiència Nacional que jutja Rosell va decidir la seva posada en llibertat immediata en el moment en què Rosell i Joan Besolí ja acumulaven gairebé 21 mesos a presó preventiva.

L´origen il·lícit de les comissions

Per més que avui pèrits en dret estranger han insistit en que la CBF és una entitat privada que no rep diners públics, el fiscal Polo insisteix en el seu escrit que la federació brasilera té “fines de interès general” i que Teixeira en detreia comissions il·lícites que li provocaven un perjudici.

El fiscal manté les acusacions basades en una trama concertada que recolzada en territoris fiscalment opacs va blanquejar comissions il·lícites, fins al punt que Fiscalia xifra en almenys 20 milions el capital blanquejat: "els acusats van procedir a ocultar les quantitats il·lícitament obtingudes per una persona molt relacionada amb l'acusat Rosell: l'investigat Ricardo Teixeira". Aquesta xarxa intercanviava fons econòmics i dificultava la detecció de l´origen dels diners

Els diners després eren reenviats a Teixeira a través de la trama de societats pantalla que controlava Rosell, segons el fiscal.

En el seu escrit de conclusions el fiscal fa el desglossament de les partides blanquejades. D'una banda els 8,3 milions que segons el fiscal Rosell va ingressar per la seva mediació en la compravenda dels drets de partits amistosos de la selecció del Brasil.

També inclou 6,5 milions d'ingressos per "mossegades" a través de la venda suposadament simulada de l'empresa BSM, que compartia amb la seva dona. I finalment una altra partida de 5 milions de comissions per un contracte comercial amb Nike i la pròpia CBF, contracte que Rosell ha dit que va haver de cancel·lar Quan ja era president del Barça per evitar el conflicte d'interessos amb 1 companyia, Nike , que patrocinava també al Barça.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?