Sociedad

Proposen el tercer grau per a Oriol Pujol

La Junta de Tractament de la presó de Brians 2 ha aprovat la mesura per unanimitat. Ara haurà de decidir la Generalitat. El fill de Jordi Pujol va ingressar voluntàriament el passat 17 de gener per complir condemna

Oriol Pujol amb el seu advocat, Xavier Melero, a les portes de l'Audiència de Barcelona / EUROPA PRESS - Archivo

Barcelona

A l'espera que el Govern resolgui si li concedeix el tercer grau penitenciari, Oriol Pujol està intern en el mòdul 7 de Brians 2 de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), un recinte que funciona mitjançant un sistema de participació i convivència entre els presos, destinat a minimitzar la conflictivitat.

Si se li atorga el tercer grau, Oriol Pujol, l'únic fill de l'expresident català Jordi Pujol que es va dedicar a la política, hauria d'anar a la presó només a passar la nit i pel dia podria sortir per treballar o portar a terme activitats formatives o de tractament per a la seva reinserció.

A més, amb el tercer grau, Pujol podria passar els caps de setmana fora de la presó i se li permetria el seu trasllat a un altre centre penitenciari de règim obert, amb mesures de seguretat més laxes i més contacte amb la societat, amb la finalitat de facilitar la seva incorporació progressiva a la vida en llibertat.

Per proposar un tercer grau, la Junta de Tractament té en compte la durada de la condemna, així com factors com el risc de reincidència, el pagament de la responsabilitat civil imposada al condemnat -que Oriol Pujol sí que ha abonat-, les seves característiques personals i laborals, el suport familiar, la seva conducta i si és la seva primera pena de presó.

Oriol Pujol porta 58 dies a Brians 2 per complir la condemna de dos anys i mig que ell mateix va acceptar, en una sentència de conformitat, per cobrar comissions il·legals i usar la seva influència política per afavorir a empresaris afins en l'anomenat "cas ITV".

L'exdirigent de CDC, investigat al costat de la resta de la seva família en la causa per la fortuna oculta a Andorra que instrueix l'Audiència Nacional, va pactar el mes de juliol passat amb la Fiscalia Anticorrupció una condemna de dos anys i mig de presó, amb la qual cosa va evitar ser jutjat per un jurat popular.

La seva defensa, això no obstant, va sol·licitar que se substituís el seu ingrés a la presó per treballs en benefici de la comunitat, una proposta que l'Audiència de Barcelona va descartar i va obligar a Oriol Pujol entrar a la presó.

En el seu acord amb la Fiscalia, Pujol va reconèixer que va cobrar 443.660 euros en "comissions" a través de les factures per treballs inexistents que la seva dona Anna Vidal girava al seu amic íntim, l'empresari Sergi Alsina, en una trama en la qual va intermediar l'exnúmero dos de la Diputació de Barcelona i excàrrec de CDC Josep Tous, qui va acceptar cinc mesos de presó substituïbles per una multa.

L'acord, que també incloïa una condemna de dos anys de presó per a Sergi Alsina, va salvar de l'ingrés a la presó a Anna Vidal a canvi d'una multa de 83.210 euros

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00