Sociedad

Tractament anti-plaquetari per prevenir el càncer de pàncrees

Un estudi europeu que compta amb la participació de l'IDIBAPS (institut de recerca vinculat a l'Hospital Clínic de Barcelona) ha obert una nova via terapèutica per prevenir el càncer de fetge

IDIBAPS (Hospital Clínic)

Barcelona

Els investigadors han desenvolupat un tractament que evita la progressió de fetge gras, una patologia que afecta una quarta part de la població dels països occidentals, a càncer hepàtic.

El fetge gras no alcohòlic es caracteritza per l'acumulació de greix a les cèl.lules hepàtiques. Hi ha diferents graus en la malaltia. Quan arriba a esteatohepatitis, el més avançat, provoca una inflamació que desemboca en cirrosi i, en el 90% dels casos, en càncer. Els investigadors han descobert que si s'inhibeix l'activació i acumulació de plaquetes al fetge es frena aquesta progressió.

De moment, el tractament ha funcionat amb ratolins.

"Quan tractem aquesta inflamació crònica amb agents antiplaquetars, una teràpia revolucionària en aquest tipus de malaltia, els animals no evolucionen a malaltia crònica per inflamació ni desenvolupen càncer de fetge", explica el doctor Josep Maria Llovet, cap del grup de recerca en oncologia hepàtica de l'IDIBAPS.

El grup de ratolins que van rebre aquest tractament no van desenvolupar càncer, a diferència dels que van ser tractats amb antiinflamatoris convencionals.

"El tractament antiplaquetar podria considerar-se com una teràpia primària preventiva de l’evolució cap a esteatohepatitis i cap a càncer de fetge. És un canvi de paradigma que és revolucionari".

Actualment, el 25% dels europeus i dels nordamericans tenen fetge gras, una malaltia provocada per obesitat i diabetis tipus 2. Un de cada quatre desenvoluparà la inflamació que porta al càncer.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00