Sociedad

Deu anys de Bracons: ha valgut la pena?

Fem un cara a cara amb Domènec Espadalé i Llorenç Planagumà

Llorenç Planagumà i Domènec Espadalé / Ràdio Girona

Olot

El 3 d'abril del 2009 es posava en marxa el que popularmet es coneix com a Túnels de Bracons. En realitat parlem d'un traçat de 19 quilòmetre que inclou deu tunels, que agafen el nom del més llarg(de fet, es el 3r més llarg de Catalunya) que permeten millorar la connexió entre Osona i la Garrotxa.

L'obra va costar sis anys de feina i va provocar protestes de veïns i ambientalistes però també tormenta política: a dins i a fora del govern tripartit. Una realitat que va anar retallant el projecte inicial per reduir-ne l'impacte ambiental. Per fer-ho, es van fer falsos túnels o es va abaixar la cota de la boca nord

Deu anys de Bracons: ha valgut la pena?

16:05

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000184157/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'obra buscava potenciar les comunicacions intercomarcals entre osona i la Garrotxa i millorar la connexió entre la Catalunya central i la frontera francesa. Abans, la carretetera que unia les dues comarques, una comarcal, implicava fer el trajecte entre Vic i Olot amb més d'una hora. Bracons ha reduït aquest temps a la meitat.

El cost de l'obra estava previst en 187 milions d'euros però el cost va ser de 300 milions. A l'eix Vic-Olot li falten encara tres peces per resoldre: la variant de les Preses, que va de la sortida del tunel fins a la variant d'Olot i un tercer tram que ha d'enllaçar aquesta carretera amb l'Autovia A-26 que va cap a girona. Després de tot aquest temps, no hi ha acord i encara s'estudien possibles traçats.

Pel què fa a passatgers, el primer any de funcionament hi circulaven 4.500 vehicles. Això és exactament la meitat del previst. Els cotxes que hi passen han anat pujant fins a 8.600 cotxes, dada mitjana de l'any passat. El Departament de Territori creu que aquest any s'arribarà a la xifra prevista de 9.000. Per cert, de tots els vehicles, un 17% són camions.

Jordi Altesa Cabanas

Jordi Altesa Cabanas

Editor del programa Soroll en Ràdio Girona. Periodista y criminólogo.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00