Últimas noticias Hemeroteca

Lunes, 18 de Noviembre de 2019

Otras localidades

Demòcrates guanya les eleccions però perd la majoria i haurà de pactar

Xavier Espot estén la mà a totes les formacions polítiques per garantir l'estabilitat

El guanyador de les eleccions generals, Xavier Espot, amb els candidats demòcrates a la seu del partit en finalitzar l'escrutini. /

Demòcrates guanya les eleccions amb 11 consellers però perd la majoria i necessitarà de pactes per poder governar.

Amb poc més del 35% dels vots a la llista nacional i tres parròquies (Canillo, Ordino i Encamp), els taronges sumen 11 consellers generals. El líder demòcrata, Xavier Espot, ha reconegut que la victòria ha estat agredolça però ha assegurat que el seu és un tarannà"dialogant i obert" i ha estés la mà a totes les formacions polítiques per assegurar l'estabilitat i la governabilitat.

Amb tants sols 5 punts de diferència i poc més del 30% dels vots, s'ha situat el PS en segona posició i gràcies al pacte d'Acord, que ha sabut capgirar dues parròquies claus com són Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, obté 7 consellers generals.

Els candidats del PS a la seu del partit valorant els resultats electorals que els concedeix set consellers generals. / Ràdio SER Principat d'Andorra

Tot i l'excel·lent resultat a la nacional i aconseguir doblar el nombre de consellers, el PS no té opcions de governar. Tot i així per al seu líder, Pere López, el resultat "és fantàstic", i fa una valoració molt positiva del creixement espectacular de la formació que va patir fa vuit anys una dura escissió. Al respecte de l'oposició que el PS farà, López va  assegurar que "el nostre paper ara és esperar DA, veurem quin govern es pot acabar configurant i quines polítiques es poden fer".

El líder de Liberals, Jordi Gallardo, a la seva arribada a la seu electoral del partit. / Ràdio SER Principat d'Andorra

Els Liberals passen a ser la tercera força més votada i obté 4 consellers, la mateixa xifra que Terceravia, qui gràcies a les restes, obté dos escons per la circumscripció parroquial i dos per la territorial de Sant Julià, on la nova formació, de la mà d'Unió Laurediana, ha aconseguit imposar-se a la candidatura de d'Acord per un ampli marge de vots (més de 400) i a la de Demòcrates (446).

Els Liberals van manifestar una satisfacció relativa pel resultat ja que, si bé augmenten de 3 a 4 el nombre de consellers, perden força en relació a fa quatre anys per la irrupció de Terceravia, formació que tindrà la clau de la governabilitat.

Josep Pintat amb els candidats de Terceravia després dels resultats de les eleccions generals pels que obtenen 4 consellers i podran tenir grup parlamentari propi. / Terceravia

Jordi Gallardo, el cap de llista dels liberals, ha assegurat que el resultat "ens satisfà" perquè implica un "creixement com a projecte polític" però "sempre vols més i esperes fer un millor resultat del que acabes tenint".

El líder liberal es va mostar molt satisfet pels resultats de la coalició d'Acord a Andorra la Vella i Escaldes, on assoleix dos consellers territorials, però va lamentar que a la Massana Judith Pallarés no hagués aconseguit entrar en guanyar en aquesta circumscripció la formació parroquial Ciutadans Compromesos.

De la seva banda, el líder de Terceravia, l'incombustible polític lauredià Josep Pintat, ha dit en conèixer els resultats que el seu "és un projecte que ha vingut per quedar-se" després d'obtenir grup parlamentari propi. Segons Pintat "el missatge és clar, el país necessita estabilitat i ara, a la vista dels resultats, toca asseure's i parlar".

Pel que fa a Ciutadans Compromesos, qui es va imposar amb més del 50% dels vots, també tenen la clau de la governabilitat tot i que no en exclusiva. El número 2 de la candidatura, Raül Ferré, afirmava la seva satisfacció pel resultat i ara es mantenen a l'espectativa tot i que la seva premisa és garantir l'estabilitat, segons afirma.

Tensió, nervis i sorpresa final

La sorpresa de la nit la van donar Escaldes i Andorra la Vella, que van caure per a la coalició d'Acord (PS+L'A) per un escàs marge de vots. Rosa Gili i Marc Magallon entraran al Consell General al feu de Toni Martí i Xavier Espot on van aconseguir imposar-se per 41 vots. A la capital, el tàndem format per Quim Miró i Sílvia Ferrer també va superar per uns escassíssims 12 vosts de marge a la llista demòcrata conformada pel tíquet Enric Tarrado i Marc Pons.  I molt a prop  d'assolir la victòria també a Encamp, d'Acord amb David Rios al capdavant cedia els dos escons per 61 vots a la llista formada per Jordi Torres i Maria Martisella.

El cap de llista de Progressistes-SDP segueix atentament el resultat de l'escrutini a la seu del partit. / Ràdio SER Principat d'Andorra

L'altra sorpresa de la nit va ser el decebedor resultat de Progressistes-SDP que no entren al Consell General i passen de 2 consellers a no tenir representació parlamentària.

El propi cap de llista, Josep Roig, així ho afirmava al final de l'escrutini: "el balanç d'entrada que fem és que són uns resultats decebedors". Segons el cap de llista de la formació,"hem intentat passar el missatge de l'Andorra que volem" però "no hem estat capaços d'arribar a la ciutadania" i, per tant, "caldrà que fem una anàlisi dels resultats aquests pròxims dies", tant de la llista nacional com dels resultats obtinguts en les territorials.

I és que SDP ha passat d'obtenir un 11,74% dels vots el 2015 i dos consellers generals, a un 5,87% i cap representant, molt a prop d'Andorra Sobirana d'Eusebi Nomen, formació sorgida del no res, que ha obtingut el 4,63% dels vots. La llista però tampoc no obté representació parlamentària, com tampoc Units pel progrés d'Alfons Clavera que només ha aconseguit un 0,84% dels sufragis.

 

 

 

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?