Viernes, 03 de Julio de 2020

Otras localidades

L'obra pública s'adjudica a preus un 18% inferiors als previstos

Aquesta rebaixa no es tradueix en estalvi perquè, durant l'execució dels treballs, les administracions acaben pagant a les constructores més diners dels que estableix el contracte

L'obra pública s'adjudica a preus un 18% inferiors als previstos

Cadena Ser

Les administracions adjudiquen les obres a Catalunya a un preu que és un 18% inferior al cost que elles mateixes han previst. Són dades de la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya corresponents a l'any 2018. Això, que podria semblar un estalvi, en realitat, no ho és perquè, durant l'execució de l'obra, es fan canvis i s'acaben pagant més diners a les constructores.

L'any passat, l'Estat va adjudicar obres a Catalunya a un preu que, de mitjana, va ser 27 punts inferior al cost que preveien els projectes. La baixa va arribar al 14% a la Generalitat i al 18 als Ajuntaments. Són xifres elevades, però inferiors a les que es registraven en anys anteriors.

El president de la Cambra de Contractistes, Joaquim Llansó, diu que aquesta pràctica d'adjudicar per sota del preu de licitació s'hauria d'acabar i aconseguir el que anomena objectiu 100. Diu Llansó que la missió del polític "és que els diners públics es gastin bé, no que es gastin menys". I afegeix que "si una obra s'ha planificat amb un pressupost de 100, l'objectiu és que costi això i no té ni peus ni cap jugar a baixar els preus".

En l'adjudicació de l'obra pública, es premien habitualment les ofertes que fan una rebaixa sobre el preu de licitació i les administracions ho han venut sovint com un estalvi de diners. Sabent tot això, les empreses, quan es presenten a un concurs, tiren tant avall com poden el preu de les seves ofertes per aconseguir el projecte, arriscant-se a trepitjar-se els dits en algunes obres. Ho fan perquè confien que, durant l'execució dels treballs, trobaran alguna llacuna al projecte que els permetrà introduir canvis i acabar cobrant més del que diu el contracte d'adjudicació.

L'administració també vol canvis

El cap de planificació d'Infraestructures.cat, Carles Solà, explica que pràcticament a totes les obres, s'acaben pagant més diners. Per això considera que seria "bo per a totes les parts tenir baixes més petites, haver de discutir menys durant l'execució, i fer bé l'obra".

En una entrevista a SER Catalunya, Solà explica que la llei actual continua atorgant un pes important a l'oferta econòmica, però que obre la porta a posar elements de caràcter més qualitatiu. I en aquest sentit, als plecs de condicions d'aquesta empresa pública de la Generalitat, han incorporat l'experiència del cap d'obra com un criteri important a tenir en compte a l'hora d'adjudicar. I apunta també que quan més ben fets estiguin els projectes més difícil serà per les constructores aconseguir diners més enllà del preu d'adjudicació. I per tant, s'arriscaran menys.

La tinent d'alcalde d'urbanisme, de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, també considera les baixes s'haurien de rebaixar, que no haurien de superar el 15% perquè diu que al final el que sembla barat acaba sortint car. Sanz explica que "no volem que les baixes se sustentin en la precarització dels treballadors o en una pitjor qualitat dels materials".

En el cas de l'empresa municipal BIMSA, les obres s'adjudiquen a un preu que és un 18% més baix del cost que preveu el projecte, però quan s'acaben les obres, la diferència entre el cost real i el preu de licitació és de mitjana un 13%.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?