Sociedad

La meitat de les persones grans se senten soles

Gairebé el 40% de les persones de més de 65 anys se senten soles i un 34% de les persones d'entre 20 i 39 anys, també

Una usuària del programa de gent gran de La Caixa, a casa seva / `Fundació La Caixa

Barcelona

Gairebé quatre de cada 10 persones de més de 65 anys se senten soles. Però segons l’enquesta Soledat i risc d’aïllament en les persones grans de La Caixa, el sentiment de soledat no té edat. La senten joves i grans tinguin o no persones al seu voltant. Això sí, s'incrementa a mesura que envellim, quan la xarxa d'amics es comença a trencar.

A partir dels 65 anys el 39,8% de les persones diuen sentir-se soles, una xifra que puja fins el 48% als 80 anys, però que abans ja es manifesta: el 34,3% de les persones d'entre 20 i 40 anys senten soledat malgrat l'amplíssim nombre d'amics que tenen a les xarxes socials.

El director d'aquest estudi, Javier Yanguas, apunta la qualitat de les amistats com un dels motius que hi ha darrera d'aquesta soledat. “El que falla de la nostra xarxa d’amics no és el nombre, sinó el vincle emocional i la confiança que hi tenim”, diu. “És a dir, que puguis compartir els teus sentiments amb ells i que sentis que si tens un problema algú et pot ajudar”.

Davant d'aquestes xifres, Yanguas recomana que igual que ens esforcem per menjar bé o fer exercici, “cal cuidar les amistats i dedicar-hi temps i projectes”.

L'estudi s'ha fet amb una mostra de prop de 1.700 persones de més de 20 anys de Terrassa, Tortosa, Girona, Tàrrega, Santa Coloma de Gramenet, Palma, Logronyo i Jerez de la Frontera. I hi ha col·laborat els ajuntaments de tots aquests municipis, la Creu Roja, GREC i Integramenet.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00