Sociedad
La Llavor

El temporal que va arruïnar la Setmana Santa va acabar amb la sequera

Els regants de la Comunitat Valenciana donen per conclosa la sequera. Ha plogut bé i on tocava, afirmen, encara que continuen demanant més infraestructures

La llavor (27/04/2019)

La llavor (27/04/2019)

29:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/004RD010000000371251/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

José Antonio Andújar, president de la Federació de Regants de la Comunitat (FECOREVA) és contundent i a la pregunta de si les pluges del passat temporal han acabat amb la sequera en la Comunitat Valenciana no dubta. "Sí".

Perquè, explica, que ha plogut bé. L'aigua, que ha caigut en quantitat, ha omplit embassaments i recarregat aqüífers. Han sigut pluges generalitzades que han aconseguit la pràctica totalitat del territori i que només en punts costaners han provocat danys.

Però Andújar és clar: no n'hi ha prou que ploga. És necessari mantindre les actuals infraestructures d'emmagatzematge d'aigua i atés que estos episodis de pluges torrencials porten camí d'alternar-se amb llargs períodes de sequera, per culpa del canvi climàtic, aposta per construir noves infraestructures, com "miniembassaments", que permeten que no es perda la major part de l'aigua caiguda.

Les associacions agràries...

...també consideren AVA i la Unió de Llauradors que ha plogut bé i destaquen que, en general, les pluges han sigut molt positives. Però també han deixat danys. Els més preocupants els que no es veuen. Els danys que veurem en el futur. Moltes plantes es troben en ple procés de floració i les produccions poden veure's afectades. En unes altres els brots no han rebut ben tanta aigua i, sobretot, tant vent com és el cas del caqui.

I quant a les víctimes del temporal han sigut, bàsicament, les fruites d'os com a nectarines i nispros. També, però en menor mesura, les cireres. Fruits secs com l'ametla també han patit danys allí on el vent ha bufat amb molta força i també el vent ha acabat d'arreglar la campanya citrícola tirant al sòl part de la producció tardana.

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00