Sociedad

L'Audiència absol Rosell al no trobar proves ni de blanqueig ni de grup criminal

Després de passar 22 mesos en presó preventiva

Getty Images

Barcelona

Ni blanqueig de capitals, ni grup criminal. L'Audiència Nacional no considera acreditats aquests delictes i absol Sandro Rosell, expresident del Barça, i als altres cinc acusats.

"Ens queden dubtes" diuen els magistrats sobre la suposada existència de "mossegades" (comissions il·legals) i sobre una suposada trama de societats instrumentals per emmascarar i tapar diners il·lícits.

Rosell va intervenir en la compravenda de drets televisius i no es pot donar per provat que després els moviments de fons busquessin "emmascarar la il·lícita activitat de blanquejar diners", diu la sentència.

La Fiscalia acusava Rosell de blanquejar diners procedents de comissions il·lícites en la compravenda dels drets de la selecció del Brasil, i de muntar una xarxa de tapadores per desviar quantitats milionàries, uns 20 milions, destinades en part a Ricardo Teixeira, ex-president de la Confederació Brasilera de Futbol.

En el cas de Rosell i del seu suposat "testaferro" andorrà, Joan Besolí, ja havien complert més de 21 mesos de presó preventiva. La Fiscalia demanava per a ells 6 i 5 anys de presó respectivament.

L'Audiència diu, però, que la investigació policial no ha pogut descartar que les retribucions a Rosell ho fossin per activitats de negoci netes, i que tampoc ha pogut descartar la policia que les suposades societats instrumentals tinguin una activitat real.

Fins i tot diu la sentència que en el cas de les suposades comissions il·lícites de Nike ni tan sols "ha tingut una investigació real sobre ella."

En la sentència de la Secció Primera de la Sala del Penal ha pesat el principi "in dubio pro reo", és a dir en cas de dubte fallar a favor de l'acusat.

En el seu escrit insisteix l'Audiència que les defenses han sembrat de "dubtes" els informes policials que han estat la base de l'acusació.

Hi ha dubtes sobre el delicte antecedent al de blanqueig entre altres coses diu la sentència perquè la Confederació Brasilera de Futbol nega haver-se sentit perjudicada per la mediació de Rosell i que es tracta d'una entitat privada, sense recursos públics, de manera que no concorre la infracció de funcionari públic al Brasil.

En tractar de comissions cobrades en 2006 tampoc hi havia a Espanya legislació al respecte encara, de manera que no s'acredita activitat corrupta.

De fet l'Audiència creu que el ministeri fiscal incorre "en una confusió" al ficar en el mateix sac, i en el mateix relat fàctic operacions que res tenen a veure les unes amb les altres.

No sembla per tant que la societat matriu de Rosell, UPTREND, fora instrumental "ni utilitzada com una empresa tapadora".

A la cadena d'acusacions no provades ressalta la que un dels col·laboradors de Rosell, Josep Colomer, cobrés 350.000 euros per la seva participació en la trama. No es pot donar per provat, diu la sentència.

En relació a les penes d'un any i mig de presó per a la dona de Rosell diu l'escrit que "era aliena a l'activitat empresarial i comercial de Rosell".

Marta Pineda era copropietària de l'empresa Bonus Sports Marketing.

La Fiscalia sospitava que Rosell va fer una venda simulada d'aquesta societat per seguir cobrant "mossegades", el que tampoc s'ha pogut provar. "Mossegades" diu la sentència que segons l'acusació hauria pagat la societat àrab ISE i es pregunta en aquest cas l'Audiència perquè no han estat citats com a imputats.

Es diu en la sentència que la controvertida presó provisional estava justificada pel risc de fuga i que se li va posar en llibertat al veure garantida la seva assistència al judici.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00