Sociedad | Actualidad

El Constitucional avala el règim lingüístic de l'escola catalana

L'alt tribunal tomba, però, alguns articles referits al currículum o l'organització dels estudis, canvis que segons el conseller d'educació "no afecten " al que es fa a les aules

(ACN)

Barcelona

Deu anys després de la seva aprovació, i a petició del PP , que és qui va recórrer, el Tribunal Constitucional tomba 10 articles de la Llei d'educació de Catalunya (la LEC). Salva els que tenen a veure amb el règim lingüístic però en canvi considera nuls els apartats que regulen el currículum, l'organització dels estudis a primària, secundària i batxillerat o la manera d'avaluar als alumnes.

El tribunal detecta dos problemes en aquests articles: o bé són una copia d'una llei educativa estatal que ha sofert canvis -primer amb el PP que va aprovar la LOMCE i recentment de nou amb el PSOE, que la va derogar parcialment- o bé els articles són un resum de la norma bàsica estatal però amb afegits o interpretacions que superen les competències de la Generalitat en aquesta matèria.

A més, el Constitucional declara il·legals altres punts relacionats amb la regulació dels ensenyaments artístics o amb l'accés als cossos de catedràtics docents o inspectors.

Reacció de la Generalitat

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, celebrat que el Constitucional deixi ''intacte'' el model lingüístic a l’escola catalana. Lamenta que la sentència hagi trigat deu anys remarcant que “no es pot treballar en política amb aquests marges de temps i aquests retards” en la presa de decisió. Però insisteix que és “molt positiu” que el Constitucional “no alteri res” de l’apartat lingüístic i per tant “un cop més avali el que estableix la LEC”.

Respecte als articles anul·lats per la sentència, considera que estem davant una certa “esquizofrènia” perquè la Llei catalana d’educació es va redactar partint de la Llei estatal vigent l’any 2009, la LOE, les impugnacions del PP es fan en base a aquella norma però, en canvi, la decisió del Constitucional es basa en comparar la norma catalana amb la llei d’educació del PP, la LOMCE, que es va aprovar després. “I l’esquizofrènia pot arribar a ser aguda” explica Bargalló, perquè “tot apunta a que sigui quin sigui el resultat de les eleccions d’aquest diumenge” hi haurà un nou canvi legislatiu a nivell de l’estat. “Sigui perquè si guanyen les esquerres compliran la promesa de derogar definitivament la LOMCE, sigui perquè guanyarà l’extrema dreta a l’estat i faran una llei encara molt més regressiva”.

Per això el conseller diu que per saber si cal modificar algun aspecte de la LEC “cal esperar” al resultat electoral. En tot cas, insisteix, serien canvis “teòrics” que no afecten la pràctica educativa.

 


Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00