Sociedad

Les mascaretes contra la contaminació no són la solució

Investigadors del CSIC han comprovat que en el millor dels casos, eviten que inspirem un 43% de les partícules en suspensió, però no fan res contra el diòxid de nitrogen

pxhere.com

Barcelona

Les mascaretes contra la contaminació no són infal·libles. Un estudi de l’Institut de Diagnosi Ambiental del CSIC conclou que aquestes màscares cada vegada més utilitzades per ciclistes, corredors i motoristes no són 100% eficaces.

Per comprovar-ho, els investigadors han provat les nou mascaretes més venudes en botigues i online. Ho han fet a la zona de Palau Reial de Barcelona i han conclòs que són útils, però no del tot. Segons detalla un dels directors de l’estudi, Fulvio Amato, les mascaretes més bones “redueixen un 43% l’exposició a la contaminació per PM2,5 i un 15-20% l’exposició al carboni negre o les partícules ultrafines”.

Per contra, afegeix Amato, aquestes mascaretes no fan res contra el diòxid de nitrogen “perquè és un gas i no una partícula i arriba igualment als pulmons”.

Tot i aquests resultats, els investigadors recomanen l’ús de mascaretes per a ciclistes, corredors urbans o motoristes, sempre que la triïn bé. “Han de ser mascaretes que s’ajustin bé a la cara, que tinguin vàlvules d'exhalació als laterals i la certificació europea EN149”. Amato subratlla, però, que la única solució per respirar aire més net és reduir les emissions del trànsit.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00