Sociedad
Lluís Clotet, president de la Cooperativa Cadí

"El nostre formatge es pot trobar arreu de França, el país formatger per excel·lència"

Cadí 2

Cadí 2

Entrevista a Lluís Clotet, president de la Cooperativa Cadí

Barcelona

1. Quina és l'activitat principal de l'empresa?

L'activitat principal de l'empresa és l'elaboració de productes làctics, principalment formatges i mantega, amb la llet que recollim als nostres socis ramaders, i comercialitzar-los per tal d'aconseguir un valor afegit per aquesta llet aportada. Actualment, recollim una mitjana de 190.000 litres diaris d'uns 85 ramaders.

2. Quins són els atributs/valors principals dels productes que comercialitza? Quines qualitats tenen respecte d'altres marques / empreses?

Els valors principals dels nostres formatges i mantega és que s'elaboren amb llet recollida diàriament, la qual es produeix a l'Alt Urgell i la Cerdanya, en ple Pirineu. Per tant, són productes de proximitat. Les pastures verdes i naturals d'aquestes comarques permeten obtenir una llet de la màxima qualitat, la frescor de la qual es transmet als nostres productes.

Cadí SCCL

El formatge Urgèlia i la mantega Cadí estan reconeguts per Europa amb la Denominació d'Origen Protegida (DOP) per la seva qualitat, elaboració tradicional i garantia d'origen.

3. Com és el procés de producció de les seves DOP?

L'Urgèlia és un formatge d'escorça natural rentada. Durant la seva maduració a la cava es va sembrant amb llevats i ferments de superfície, i es raspalla. Després de 45 dies hem aconseguit un formatge amb una textura cremosa i fonedissa i un buquet que ens recorda a sotabosc, bolets i fruits secs.

Respecte a la mantega Cadí, la seva excepcionalitat rau en la maduració lenta de la nata amb ferments làctics, seguint el mètode tradicional, que li proporciona un gust lleugerament àcid amb aromes intensos a nata fresca i records d'avellana. Té un color palla uniforme que varia en funció de l'estació de l'any i de l'alimentació de les vaques. La seva textura és molt untuosa.

Cadí SCCL

4. Quan es va fundar l'empresa?

CADÍ SCCL es va fundar l'any 1915. Si tot va bé, l'any vinent celebrarem el 105è aniversari. Cal fer una homenatge a les generacions de socis-ramaders, treballadors i, especialment, als nostres clients i consumidors, per haver fet possible assolir aquesta fita. Hem arribat fins aquí essent fidels sempre als nostres principis: funcionament cooperatiu, qualitat dels productes, màxima higiene en tots els processos, etc.

Cooperativa Cadí 1

5. Quan comença la internacionalització de l'empresa i de quina manera?

La internacionalització de la nostra empresa comença l'any 1985, amb les primeres exportacions cap a Andorra. Una mica més tard, l'any 1990, vam iniciar la venda de petites quantitats de formatge a un distribuïdor francès i actualment venem en aquest mercat uns 2 milions de quilos l'any. Així mateix, els darrers anys hem completat la compra d'aquesta empresa distribuïdora per estar més presents i tenir un major control sobre aquest mercat. El nostre formatge es pot trobar arreu de França. Això és molt destacable, ja que aquest és el país formatger per excel·lència

6. Xifres i mercats d'exportació:

L'exportació suposa un 25% de la nostra facturació total. El nostre mercat principal és França, amb el 56% de xifra de negocis, seguit de Portugal amb el 28%, i amb presència en altres mercats europeus i en països com Estats Units, Marroc i Austràlia. Actualment, estem treballant per veure possibilitats en nous mercats.

Cadí SCCL

7. Quina és l'estructura d'exportació de l'empresa (delegació amb personal, distribuïdor, etc.)?

L'estructura d'exportació de la nostra empresa varia en funció del mercat. A França hi tenim la nostra empresa de distribució, des de la qual es gestionen les vendes als diferents canals: empreses de restauració, grans superfícies, majoristes, etc.,

En altres mercats treballem de forma diferent: per mitjà d'un representant o d'un importador directe.

Cadí SCCL

8. Com creieu que es perceben les empreses catalanes a l'estranger?

La percepció de les empreses catalanes a l'estranger és molt bona, ja que cada cop produïm productes de més qualitat i aquests formen part de la tan apreciada dieta mediterrània.

9. Com valoren els francesos el producte català? És difícil exportar en aquest país?

La valoració del producte català per part dels francesos cada cop és més positiva. Nosaltres produïm uns tipus de formatges molt afins al paladar dels francesos: suaus, tendres i cremosos, però amb personalitat. El distintiu amb Denominació d'Origen que té l'Urgèlia ens ha obert moltes portes, ja que els francesos, en ser uns consumidors molt madurs i entesos, aprecien molt aquests tipus de formatges únics i propis d'un territori determinat.

És difícil exportar a un mercat que per ells mateixos produeixen tantes varietats de formatges. Però, per altra banda, l'avantatge és que n'és un gran consumidor.

10. Adapteu el vostre producte al mercat estranger (colors, dissenys, per exemple)?

Normalment cal adaptar el producte al mercat estranger: en textura, gust, presentació, etiquetat, etc. Per exemple, el nostre formatge Urgèlia, a França el venem sota la marca "Tomme Catalane Urgèlia; i el "Neu del Cadí", el formatge que hem desenvolupat amb motiu del nostre centenari, el comercialitzem a França sota la marca "La Belle Tomme de Cadí".

11. Com veus el futur de l'empresa a mig termini? Quin preveieu que serà el futur del vostre sector?

El futur el veiem amb optimisme, ja que el sector agroalimentari és bàsic per a la societat i té molt recorregut. Ara bé, en un món tan globalitzat, cal seguir apostant per la diferenciació i per elaborar productes amb qualitat reconeguda i valor afegit.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00