Últimas noticias Hemeroteca

Lunes, 14 de Octubre de 2019

Otras localidades

El Balcó en Ruta: dues setmanes trepitjant els municipis catalans

Balcó amb vistes a l'habitatge, la despoblació, a l'Àrea Metropolitana i les seves connexions, a la protecció del litoral gironí i a l'ocupació a les Terres de l'Ebre.

També hem anat a la Catalunya Central per saber quines oportunitats laborals tenen els joves, hem analitzat les perifèries de les grans ciutats i hem visitat el Camp de Tarragona

BARCELONA: 929 euros costa de mitjana llogar un pis a Barcelona, el preu s'ha disparat prop d'un 40% en els últims cinc anys. L'accés a l'habitatge és una de les principals preocupacions dels veïns de Barcelona. Ho hem analitzat amb veïns afectats per l'augment de preus, amb propietaris i amb experts de l'Observatori DESC.

GIRONA: Una moratòria ha paralitzat la construcció de 15.000 cases a la Costa Brava. 74 platges de la zona tenen risc alt d'inundicacions per culpa de l'escalfament global. Com s'ha de protegir la costa i les espècies? El model turístic ha tocat sostre? Des de Ràdio Girona n'hem parlat amb pescadors, hotels, experts en dret urbanístic i amb el que va ser corrector de Josep Pla.

LLEIDA: Una de cada quatre comarques catalanes té risc greu de despoblació. Són onze comarques d'interior, rurals i molt envellides, que només podran revertir el despoblament si són capaces d'atreure i retenir immigració. Ho hem analitzat des de Ràdio Lleida amb alcaldes de municipis petits, amb la Fundació Món Rural i amb l'investigador del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB, Joaquín Recaño.

ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA: Registra 9 milions de viatges cada dia. Estan ben connectades les grans ciutats que envolten Barcelona? Hi ha identitat d'Àrea Metropolitana? N'hem parlat, des de Ràdio Ciutat de Badalona, amb Tomàs Molina -veí de Badalona-; amb l'escriptor Kiko Amat, el periodista David Guerrero i l'exalcalde de Cornellà Frederic Prieto.

CATALUNYA CENTRAL: Antiga indústria tèxtil, quines oportunitats laborals tenen els joves de ciutats com Manresa, Igualada i Vic? Ho hem analitzat des de Ràdio Manresa amb els periodistes Ramon Besa i Agustí Danés i amb joves que es reeinventen rehabilitant antigues fàbriques o aposten pel món pel vi.

PERIFÈRIES: Com és viure a l'ombra d'una gran ciutat? Quines oportunitats i dificultats tenen barris com La Mariola de Lleida, El Remei de Vic i La Mina de Sant Adrià del Besós? Ho hem preguntat a veïns i professionals que treballen en aquestes perifèries.

TERRES DE L'EBRE: És una de les zones de Catalunya amb la renda per capita més baixa amb l'economia estrictament lligada a l'agricultura. Com captar indústria? Ho analitzem, des de Ràdio Ebre, amb veïns, pagesos,  joves nascuts durant les protestes contra els transvassament de l'Ebre i amb el catedràtic de la Càtedra d'Economia local de la URV.

CAMP DE TARRAGONA: Es perfila com la segona àrea metropolitana de Catalunya, amb Tarragona i Reus com a principals ciutats, amb indústria química i nuclear, amb la Costa Daurada i amb el segon port català. Des de Ràdio Reus parlem amb el periodista Carles Francino, amb un catedràtic d'economia, una advocada i un geògraf del Centre de Lectura de Reus.

ALCALDESSES: De 19 alcaldesses l'any 79 a 174 el 2019. En gairebé quaranta anys el nombre d'alcaldesses catalanes s'ha més que duplicat, però encara no arriben ni al 20%. Parlem de dones, alcaldies i sostres de vidre amb quatre alcaldesses de quatre partits i períodes diferents.

 

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?