Viernes, 04 de Diciembre de 2020

Otras localidades

El Balcó en Ruta: dues setmanes trepitjant els municipis catalans

Balcó amb vistes a l'habitatge, la despoblació, a l'Àrea Metropolitana i les seves connexions, a la protecció del litoral gironí i a l'ocupació a les Terres de l'Ebre.

També hem anat a la Catalunya Central per saber quines oportunitats laborals tenen els joves, hem analitzat les perifèries de les grans ciutats i hem visitat el Camp de Tarragona

El Balcó en Ruta: dues setmanes trepitjant els municipis catalans

Cadena SER

BARCELONA: 929 euros costa de mitjana llogar un pis a Barcelona, el preu s'ha disparat prop d'un 40% en els últims cinc anys. L'accés a l'habitatge és una de les principals preocupacions dels veïns de Barcelona. Ho hem analitzat amb veïns afectats per l'augment de preus, amb propietaris i amb experts de l'Observatori DESC.

GIRONA: Una moratòria ha paralitzat la construcció de 15.000 cases a la Costa Brava. 74 platges de la zona tenen risc alt d'inundicacions per culpa de l'escalfament global. Com s'ha de protegir la costa i les espècies? El model turístic ha tocat sostre? Des de Ràdio Girona n'hem parlat amb pescadors, hotels, experts en dret urbanístic i amb el que va ser corrector de Josep Pla.

LLEIDA: Una de cada quatre comarques catalanes té risc greu de despoblació. Són onze comarques d'interior, rurals i molt envellides, que només podran revertir el despoblament si són capaces d'atreure i retenir immigració. Ho hem analitzat des de Ràdio Lleida amb alcaldes de municipis petits, amb la Fundació Món Rural i amb l'investigador del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB, Joaquín Recaño.

ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA: Registra 9 milions de viatges cada dia. Estan ben connectades les grans ciutats que envolten Barcelona? Hi ha identitat d'Àrea Metropolitana? N'hem parlat, des de Ràdio Ciutat de Badalona, amb Tomàs Molina -veí de Badalona-; amb l'escriptor Kiko Amat, el periodista David Guerrero i l'exalcalde de Cornellà Frederic Prieto.

CATALUNYA CENTRAL: Antiga indústria tèxtil, quines oportunitats laborals tenen els joves de ciutats com Manresa, Igualada i Vic? Ho hem analitzat des de Ràdio Manresa amb els periodistes Ramon Besa i Agustí Danés i amb joves que es reeinventen rehabilitant antigues fàbriques o aposten pel món pel vi.

PERIFÈRIES: Com és viure a l'ombra d'una gran ciutat? Quines oportunitats i dificultats tenen barris com La Mariola de Lleida, El Remei de Vic i La Mina de Sant Adrià del Besós? Ho hem preguntat a veïns i professionals que treballen en aquestes perifèries.

TERRES DE L'EBRE: És una de les zones de Catalunya amb la renda per capita més baixa amb l'economia estrictament lligada a l'agricultura. Com captar indústria? Ho analitzem, des de Ràdio Ebre, amb veïns, pagesos,  joves nascuts durant les protestes contra els transvassament de l'Ebre i amb el catedràtic de la Càtedra d'Economia local de la URV.

CAMP DE TARRAGONA: Es perfila com la segona àrea metropolitana de Catalunya, amb Tarragona i Reus com a principals ciutats, amb indústria química i nuclear, amb la Costa Daurada i amb el segon port català. Des de Ràdio Reus parlem amb el periodista Carles Francino, amb un catedràtic d'economia, una advocada i un geògraf del Centre de Lectura de Reus.

ALCALDESSES: De 19 alcaldesses l'any 79 a 174 el 2019. En gairebé quaranta anys el nombre d'alcaldesses catalanes s'ha més que duplicat, però encara no arriben ni al 20%. Parlem de dones, alcaldies i sostres de vidre amb quatre alcaldesses de quatre partits i períodes diferents.

 

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?