Sociedad

Alta participació

A Catalunya, a les eleccions europees, a les 18:00 ha votat més d'un 15 per cent més que a als últims comicis. Pel que fa a les municipals, a la ciutat de Barcelona se supera en més de 5 punts l'afluència a les urnes de l'última convocatòria

Mar Rovira ACN

Barcelona

Les dades de participació indiquen que els catalans estan participant més en aquesta doble convocatòria del que ho van fer en les últimes ocasions. Sobretot, pel que fa a les eleccions europees, però també a les municipals.

L’avanç de participació de les dues de la tarda indicava que, per les eleccions al Parlament d’Estrasburg, hi ha un augment de 10 punts. És a dir, que del 25 per cent de l’any 2014 hem passat a un 35. A les sis de la tarda la participació s'ha elevat al 50,45%, més de 15 punts respecte a fa cinc anys.

L’afluència a les urnes en les eleccions europees sempre havia estat més aviat discreta, però el fet que Puigdemont i Junqueras liderin candidatures i la coincidència amb les eleccions municipals sembla que està motivant l’electorat.

Per circumscripcions, els millors resultats de participació són els de Lleida, seguits per Tarragona, Girona i Barcelona.

Pel que fa a les eleccions municipals, també es registra una millora en comparació als darrers comicis, però mes petita, de gairebé tres punts en el cas de la ciutat de Barcelona. A la capital catalana fa quatre anys havia votat a les dues de la tarda un 32,6 per cent del cens. Ara portem un 35,1. Sant Andreu i Les Corts són els districtes amb més participació. A l'avenç de les sis s'ha elevat al 51,71%, és a dir 5,3 punts més que fa quatre anys.

La totalitat de les 8.365 meses i 2.691 col·legis electorals que conformen l'estructura de les eleccions municipals i europees en els 947 municipis de Catalunya s'han constituït aquest diumenge amb normalitat.

En un comunicat, la Delegació del Govern a Catalunya ha informat que els votants poden exercir el seu dret al vot des de primera hora del matí a Catalunya, i ha destacat que "no s'han registrat incidències remarcables i s'han anat resolent abans de la obertura dels col·legis o en un breu espai de temps '.

La votació ha començat a les 9 hores, tot i que els locals han estat oberts des de les 8 per constituir les meses electorals i verificar que es disposava de tot el material electoral, i la votació acabarà a les 20, encara que si queda algú dins el local electoral, el president o presidenta de la Taula li permetrà votar.

A les urnes estan cridats un total de 5.646.404 catalans per a les eleccions europees i un total de 5.420.053 per a les eleccions municipals.

A la província de Barcelona, podran votar 4.041.062 electors en les eleccions municipals i 4.218.359 en les europees; a Girona, la distribució és de 516.984 per a municipals i 535.105 per a europees; a Lleida, és de 299.223 per a municipals i 314.261 per a europees, ia Tarragona de 562.784 per municipals i 578.679 per a europees.

Eduardo Navarro

Eduardo Navarro

Licenciado en Periodismo por la UAB, donde ha sido profesor asociado. En la Cadena SER desde 1990. Ha...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00