Sociedad

Els mossos aparquen la tècnica del carroussel

La decisió arriba uns mesos després de les crítiques pel perill que representa

Anna Punsí CADENA SER

Barcelona

Els antiavalots dels Mossos aparquen la tècnica del carroussel per dispersar manifestants en cas d'aldarulls; consisteix en acostar-se amb les furgonetes a la gent a molta velocitat perquè marxin de la zona. No han prohibit aquesta maniobra però la restringeixen al màxim. Fa unes setmanes hi va haver una reunió entre el nou cap de la Brigada Mòbil, Xavier Pastor i els representants de SOS Racisme, Iríada, Amnistia Internacional per explicar-los el model d'ordre públic de Mossos.

La decisió arriba uns mesos després de les crítiques pel perill que representa i que van rebre durant les protestes pel Consell de Ministres a Barcelona el 21 de desembre passat. L'Oficina pels drets civils de la pròpia Generalitat ho havia demanat.

Ja la van fer servir durant els aldarulls després de la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya fa un any i hi van tornar a Via Laietana el 21 de desembre passat. Una vintena de furgonetes acceleraven i corrien amunt i avall per aquest carrer per aconseguir que la gent marxés i poder reobrir la via. Entitats de drets com Iríada o la CUP van denunciar aquesta tècnica del carrousel perquè consideren que és molt perillosa i posa en risc els manifestants, que poden ser envestits.

Els Mossos han decidit internament restringir aquesta maniobra i fer-la servir només en casos extrems i incontrolables. En declaracions a SER Catalunya, el director de l'Oficina pels Drets Civils i Polítics de la Generalitat, Adam Majó assegura que han arrencat el compromís del departament d'Interior: “Des d'Interior hi ha molt bona predisposició per millorar, per exemple, en una manifestació, la del Consell de Ministres, es van veure algunes actuacions, alguns tipus de càrregues amb furgoneta que, des de diferents sectors, se'ns feia arribar la preocupació i per considerar que eren perilloses, ho vam traslladar a Interior i ens van dir que les eliminaran i que això no es tornarà a produir”.

Majó assegura que no es farà servir més però fonts dels Mossos insisteixen que la tècnica del carroussel no s'ha prohibit, ni vetat sinó que seran molt més restrictius a l'hora d'utilitzar-la per dispersar la gent.

Des que el Parlament va prohibir les pilotes de goma, els responsables de la Brigada Mòbil han incorporat altres eines com els potents altaveus de so, que no han acabat de funcionar, o les ja més que implantades llançadores de projectils de foam. Ara estan mirant nous materials per poder mantenir el model de dispersió a distància i evitar el contacte. Diuen que no tenen prou mitjans per treballar a curta distància. I s'han plantejat comprar microones que generen escalfor i donen sensació de cremor perquè la gent marxi.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00