El MareNostrum 5 crearà processadors per acabar amb la dependència tecnològica d'Europa
El superordinador, que Barcelona acollirà a partir del 2021, serà 17 vegades més potent que l'actual.
Barcelona
El MaresNostrum 5, el superordinador que Barcelona acollirà a partir del 2021, treballarà per crear tecnologies de supercomputació. L'objectiu és dissenyar processadors que acabin amb la dependència tecnològica que ara mateix té Europa respecte a altres països com els Estats Units, la Xina o el Japó.
En la presentació del nou superordinador, els responsables del Barcelona Supercomputing Center han anunciat que la nova màquina respondrà a un doble objectiu: posar una màquina 17 vegades més potent al servei de les investigacions europees i desenvolupar noves tecnologies per la futura generació de superordinadors.
El director associat del Barcelona Supercomputing Center (BSC), Pep Martorell, ha explicat en una entrevista al programa 'Aquí, amb Josep Cuní', que el MareNostrum 5 no tindrà cap component europeu. Tots els processadors seran de disseny nord-americà, xinés o japonès, bàsicament, diu Martorell, perquè "no hi ha tecnologia competitiva a Europa, de primer nivell mundial, per aquest tipus de màquina".
El director del BSC, Mateo Valero, ha apuntat que si Europa vol ser tecnològicament sobirana i independent, "necessitem desenvolupar hardware, construir processadors". I afegeix que "si depenem de fora, i tenim un boig com el que tenim (en referència al president dels Estats Units, Donald Trump)" Europa pot tenir dificultats.
L'ordinador més potent del món
A més de la vessant de desenvolupament de tecnologia "made in Europe", el MareNostrum 5 posarà a disposició dels investigadors una màquina 17 vegades més potent que l'actual i que, si estès ara mateix en funcionament, seria la primera del món. Serà un supercomputador híbrid que oferirà gran capacitat de còmput i rapidesa, però també capacitat d'anàlisi de dades en temps real.
La nova màquina permetrà avenços en diferents camps com el de la medicina personalitzada, la crisis climàtica o la previsió de problemes de contaminació.
El director general de Xarxes de Comunicació, Contingut i Tecnologies de la Comissió Europea, Roberto Viola, ha assegurat en la presentació del MareNostrum 5 que "avui és un gran dia perquè treballem plegats per millorar Europa". La secretaria d'estat de d'Universitats, Investigació, Desenvolupament i Innovació, Ángeles María Heras, i la consellera d'Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón, també han destacat la importància de la col·laboració institucional per tirar endavant aquest projecte.