Deportes

Joan Vilà: "El Barça està perdent l'essència"

L'excap de metodologia del Barça intenta respondre a la pregunta "què és el model Barça": "Tot passa al voltant de la pilota. Volem tenir la pilota per jugar, gaudir i competir", explica

Entrevista a Joan Vilà (18/06/2019)

Entrevista a Joan Vilà (18/06/2019)

14:09

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001517713/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Joan Vilà és un dels pares del model Barça. Ara treballa amb el seu fill a l'empresa Go Up Players, assessorant jugadors per optimitzar les seves qualitats i ajudar-los a entendre el joc. Durant 48 anys s'ha dedicat a cuidar el model i l'essència del Barça, fins que fa un any i mig, li va vèncer el contracte i no el van renovar. En una entrevista al Què t'hi Jugues! ha explicat en què consisteix el model futbolístic que ha cultivat durant 48 anys.

"El Barça té un problema al seu dia a dia, d'acompanyar els jugadors perquè creixin, perquè el seu talent surti a la llum", ha assegurat. "No sé si hi ha un responsable concret a la pèrdua de l'essència però crec, sincerament, que ens hem adormit una mica", ha explicat Vilà, que considera que "hem tingut una època de molts èxits als darrers 20 anys, des del Cruyff. El bon futbol s'ha ajuntat amb els èxits esportius. Quan triomfes, moltes vegades t'adorms o no profunditzes en les coses que t'han portat a aquest èxit. He viscut tota la vida aquesta creixença, he vist com ha crescut el tresor i penso que en aquest moment s'està perdent, sincerament".

Què és el model Barça?

"Tota la meva vida he vist com ha crescut la idea del Barça. Tot passa al voltant de la pilota. Volem tenir la pilota per jugar, gaudir i competir. Només optimitzarem el rendiment del jugador si gaudeix jugant i entén que ho ha de compartir amb l'equip. Després ve la interpretació, posada en pràctica... però sobretot el jugador ha d'entendre el joc. No volem donar-li el peix, volem ensenyar-lo a pescar".

"Tot va encaminat a tenir la pilota, volem disposar de la pilota perquè és l'element fonamental amb el qual gaudirem i portarem a terme la nostra idea. No cal pensar en com ens dificultarà el contrari sinó en nosaltres, tenir confiança en nosaltres mateixos. És més fàcil destruir que construir. Nosaltres hem de treballar per construir i això significa entendre el joc. Tot això requereix un treball intens i acurat cada dia".

Què s'ha deixat de fer al Barça?

"Als entrenaments caldria aprofundir molt més en tenir la pilota. Tenir-la és més complicat que no voler-la tenir. Hi ha entrenadors que no la volen, nosaltres sí que la volem i això és més complicat. S'ha de treballar més, conèixer molt més el que necessitem, les ajudes... són un grapat de coses que s'han de treballar molt cada dia, més que els que treballen perquè no volen la pilota. Vull pensar que el Barça no vol tendir cap a aquesta via però el Barça està perdent l'essència i es nota".

"No és una qüestió únicament física. No s'entén el futbol sense força o sense preparació física. Però la presa de decisions i els elements tàctics són els elements claus i bàsics. Ha d'haver-hi una preparació física i una qualitat tècnica però tot s'ha de fer amb la pilota. En cap moment del partit no hi és la pilota. És important fer els exercicis amb la pilota però que s'entengui per què. Si algú no ho entén, els hem d'ajudar a fer que ho captin. I que ajuntin els seus coneixements al col·lectiu, que tots estiguin al servei de l'equip. No és fàcil, però s'ha de treballar al dia a dia".

Santi Ovalle

Santi Ovalle

Redactor de la sección de deportes que sigue la información del Futbol Club Barcelona en la Cadena SER....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00