Sociedad

Vall d'Hebron estrena la primera unitat especialitzada en teràpies cel·lulars contra el càncer de l'Estat

Són uns tractaments altament complexes, personalitzats (cada pacient té el seu) i estan demostrant una gran eficàcia davant tumors que no responen a cap altra teràpia

Una de les pacients amb el personal mèdic / ACN

Barcelona

Són les anomenades teràpies CAR-T, una tècnica molt innovadora que consisteix a extreure cèl·lules defensives del malalt, reprogramar-les al laboratori perquè siguin més agressives, i després tornar-les a injectar al pacient perquè el sistema de defenses ataqui el càncer. De moment s'estan aplicant en tumors de la sang (leucèmies i linfomes que no responen a altres tractaments) amb molt bons resultats.

"Les apliquem en pacients que, un cop han fracassat la quimioteràpia i la radioteràpia, tenen molt poques opcions de tractament. Aquesta és la indicació dels CAR-T i es demostra que és una teràpia molt activa, produeix al voltant del 40% de remissions completes, o sigui de pacients que estan lliures de la malaltia a llarg termini, i que potser aquests pacients estaran curats", diu Francesc Bosch, cap del Servei d'Hematologia de l'hospital Vall d'Hebron.

Les CAR-T ja estan començant a provar-se amb determinats tumors sòlids, com mama, còlon i pulmó. La nova unitat, l'única especialitzada de tot l'Estat, s'anticipa l'ampliació que està a punt de produir-se en l'aplicació d'aquestes teràpies.

"És un tractament que ha vingut per quedar-se i que formarà part de l'arsenal terapèutic contra el càncer per als nostres pacients. Amb aquesta unitat, única, ens anticipem al que vindrà", diu el doctor Bosch.

La nova unitat, que entrarà en funcionament en quinze dies, permet concentrar en un únic espai un equip multidisciplinari, amb especialistes com són neuròlegs, intensivistes, infectòlegs i immunòlegs, i amb professionals dedicats exclusivament als pacients amb càncer hematològic i a les teràpies cel·lulars avançades.

Amb 12 llits i una capacitat per a 140 pacients a l'any, la unitat anticipa un salt exponencial en l'aplicació d'aquestes teràpies. Fins ara, Vall d'Hebron ha tractat amb CAR-T una vintena de pacients, el primer el juliol de l'any passat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00