Sociedad

Moratòria de dos anys per ampliar el bestiar

Més de seixanta municipis catalans no podran ampliar les seves granges ni obrir-ne de noves durant dos anys. És una de les mesures previstes per reduir la contaminació dels sòls i les aigües subterrànies

Imatge d'arxiu d'una granja de porcs / ACN

Barcelona

Més de seixanta municipis de la Catalunya Central i de Lleida no podran ampliar les seves granges ni obrir-ne de noves durant dos anys. És una de les mesures previstes al nou decret sobre dejeccions ramaderes que ha aprovat avui el Govern i que té com a objectiu reduir la contaminació dels sòls i les aigües subterrànies.

Tan bon punt entri en vigor el decret, d’aquí a vint dies, les granges de 66 municipis d'Osona, el Berguedà o el Pla d'Urgell no podran ampliar el seu bestiar durant dos anys. Són aquells municipis amb molta activitat ramadera i poc terreny agrícola on abocar i transformar la femta en fertilitzant. És a dir, municipis amb sòls i aigües subterrànies ja molt carregades de nitrats provinents de les dejeccions ramaderes.

El decret també obliga els agricultors a assessorar-se per millorar la fertilitat dels seus camps i a les empreses que traslladen les dejeccions en camions entre les granges i els camps, a dur un GPS per tenir controlats els seus moviments.

No complir el decret es sancionarà amb multes d'entre 3.000 i 15.000 euros.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00