Actualidad

Un món millor des dels edificis

Edificis Positius neix de la necessitat de prendre consciència del que passarà a les ciutats en els propers anys i com evolucionaran els edificis

Barcelona

Josep Maria Canyelles és el president de TSR Territori Socialment Responsable, cooperativa d’iniciativa social no lucrativa que lidera la iniciativa Edificis Positius.

Edificis Positius neix de la necessitat de prendre consciència del que passarà a les ciutats en els propers anys i com evolucionaran els edificis. Però sobretot de com les persones cercaran la felicitat i el benestar a partir d’un dret a la ciutat i l’exercici d’uns deures de bon veïnatge. La responsabilitat individual i comunitària, des de la positivitat, agafarà protagonisme i impulsarà la sostenibilitat.

edificispositius.cat

edificispositius.cat

Així doncs, noves formes de veïnatge positiu en què les persones es coneguin i no se’ns faci estrany, com ara compartir i acompanyar per combatre la soletat, proposar un bookcrossing entre la comunitat de veïns i veïnes, contractar energia solar per a gaudi de tots els integrants de la comunitat, compartir wifi i contribuir a l’estalvi energètic.

- Com es fa un món millor des dels edificis?

Un món millor es pot fer des de moltes bandes: institucions i empreses tenen una gran responsabilitat envers la societat i han d’integrar les noves inquietuds emergents de la ciutadania. Però finalment tot depèn de les persones. I les persones estem vivint unes grans incoherències: potser tenim uns valors positius però treballem en un entorn laboral carregat de negativitat, potser a la nostra llar practiquem el respecte al medi ambient i a les persones però vivim en un entorn no prou aplicat. El que volem és apoderar aquestes persones que tenen inquietuds i sensibilitat en temes socials, de convivència, ambientals, energètics, etc., perquè siguin activistes en els seus entorns de proximitat, donant-los eines i recursos i convidant-los a exercir aquest veïnatge compromès i a promoure la positivitat i el canvi.

- Però per què des dels edificis?

Perquè és un àmbit de gran proximitat i absolutament maltractat: tenim famílies a l’altra banda d’una paret que no sabem ni què són ni què pateixen. Hi ha comunitats on els veïns fan coses interessantíssimes però la tendència als darrers anys ha estat de desvinculació: totes les tendències com ara l’augment del règim de lloguer, la mobilitat laboral, la gentrificació, les ciutats dormitori, o la pèrdua del teixit comercial i altres, estan provocant una pèrdua de cohesió social. En pocs anys hem deixat de conèixer amb qui convivim, cosa que afecta la qualitat de vida, la seguretat, la felicitat. La gent voldria ser més feliç però potser ningú els ha explicat que han de cultivar la positivitat i això comença per somriure al teu veí, que ha de deixar de ser un desconegut.

- Es tracta, doncs, que els veïns es coneguin?

És un primer pas! Avui dia ja ens sembla normal que no coneguem els veïns i fins i tot racionalitzem que ignorar-los forma part del respecte a la intimitat. Revertir aquesta situació és la manera de fer que comencin a passar-hi coses positives, crear oportunitats. Els propers anys passaran moltes coses als edificis, hi haurà molts canvis fruit de la tecnologia i la demografia: els edificis hauran de passar d’administrar-se a liderar-se. Les persones han d’agafar el comandament d’aquests canvis; no pot quedar sols en mans d’urbanistes i arquitectes o d’empreses que ens hi posaran sensors. Hem de repensar la convivència per fer-la més saludable.

- Com veus el futur de les ciutats?

Hauran de créixer com a ciutats compactes, i els habitatges seran més petits alhora que els edificis acolliran més espais comuns que permetran que la ciutat generi espais de socialització des de la proximitat. Caldrà donar resposta a la gent gran i no tant gran que viu sola, als reptes de sostenibilitat ambiental i de generació de la pròpia energia... Per això, al costat de la feina i l’associacionisme, el bon veïnatge acabarà sent un marc significatiu de participació i socialització i permetrà passar dels valors a comportaments concrets que ens faran més feliços alhora que faran possible abordar el desenvolupament sostenible des de la base.

- Parlem dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides?

Efectivament, empreses i governs estan abordant aquesta Agenda mundial que ens posa deures importantíssims per al 2030. Però cal un pas més: no sol hem de conscienciar la ciutadania, els hem d’apoderar, que siguin els protagonistes, que contribueixin a fer possible el canvi en les cinc P: Persones, Planeta, Prosperitat, Pau, Partenariats. Fem possible que el canvi sigui real des de l’escala de casa.

- Quines aliances són necessàries per al veïnatge positiu?

Tenim aliances amb ajuntaments i Generalitat, amb empreses i organitzacions socials, amb administradors de finques i comerç local. Entre altres marcs de col·laboració, des de TSR, cooperativa sense ànim de lucre, estem construint una gran aliança d’empreses que presten serveis diversos en els edificis i que tenen una característica en comú: la responsabilitat social i la voluntat de treballar per la sostenibilitat i el bé comú. D’aquesta manera, esperem que els canvis més estructurals que requereixi un edifici o algunes intervencions es puguin fer amb aquesta selecció d’empreses compromeses. Ens referim a multitud d’accions, des del canvi d’energia i instal·lació de plaques solars, a mesures de la qualitat de l’aire i radiacions electromagnètiques, o mediació comunitària.

- Quin paper juga la responsabilitat social de les empreses en la iniciativa d’Edificis Positius?

Convidem les empreses a treballar els valors de responsabilitat social proposant a les persones dels seus equips que siguin Veïns Positius i Veïnes Positives. És un manera més senzilla de fer voluntariat corporatiu, que permet que també les pimes puguin abordar el compromís actiu envers la comunitat sent Empreses Positives que contribueixen a expandir la positivitat en el seu entorn. L’Empresa Positiva contribueix a fer uns barris i ciutats on prevalgui la positivitat, gràcies a la implicació dels seus equips humans: són persones que estan alineades amb els valors positius de l’empresa i que en la seva vida particular també desenvolupen aquestes actituds compromeses.

- Soc un ciutadà i vull convertir-me en veí positiu. Com ho faig?

És molt fàcil, sols cal sumar-se a la iniciativa a www.sumat.edificispositius.cat, i us proposarem ser un Veí Positiu o una Veïna Positiva fent-vos arribar propostes de coses que podeu fer a la vostra comunitat. En el futur caldrà ser més exigents amb el dret a la ciutat, però aquest té una contrapartida necessària: el deure de ciutadania, i per tocar més de peus a terra, el deure de bon veïnatge. Sigueu part del canvi.

edificispositius.cat

edificispositius.cat

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00