Últimas noticias Hemeroteca

Miércoles, 23 de Octubre de 2019

Otras localidades

La candidatura Pirineus-Barcelona vol guanyar-se el suport del gran públic

La idea força és convèncer el COI que s'ha d'ajudar els Pirineus i les zones de muntanya de l'amenaça del despoblament

Imatge d'arxiu de l'estació de Masella /

La candidatura Pirineus-Barcelona formalitzarà la propera tardor la seva petició al COI per fer els Jocs Olímpics d'Hivern el 2030, i admet que el camí és ple de convicció però també de dificultats. I la primera pedra a la sabata és vèncer la recança, la fredor amb què el gran públic i part del territori ha rebut el projecte olímpic.

És per això que el Secretari de l´Esport, i líder de la candidatura, Gerard Figueras, s´esforça a defensar-ne les bondats. Barcelona, diu, haurà de superar adversaris poderosos com Sapporo (Japó) o Salt Lake City (EEUU) i guanyar el suport de la gent.

La idea força és convèncer el COI que s´ha d´ajudar els Pirineus i les zones de muntanya de l´amenaça del despoblament per aconseguir que el projecte de vida continuï sent atractiu per a la gent que hi resideix.

La candidatura explicarà que el clima polític s´ha pacificat un cop l´Ajuntament i la Generalitat han intercanviat el lideratge.

Volen fer visible el patrimoni natural, i fer dels Pirineus un espai d´activitat per a l´esport. A més, les cerimònies d´obertura i clausura se celebrarien al nou Camp Nou.

Distàncies "curtes" entre seus

"A Río hi havia dues hores de trànsit rodat entre les seus, i en el nostre cas Barcelona estarà a una mica més d´una hora de les seus", argumenta la candidatura pel que fa a les distàncies entre seus.

Invitació a França, Andorra i Aragó

Per pal·liar la crisi de ciutats candidates, el COI ha fet més laxa la norma. Ara permet candidatures amb més d´un estat, o candidatures liderades per un govern regional apadrinades això sí pel comitè olímpic nacional. I aquest és el cas de la candidatura Pirineus-Barcelona que convida a participar a Andorra (capacitat hotelera per allotjar), a França (per les instal·lacions) i a l´Aragó pel que suposa d´anar de la mà amb Espanya en el projecte.

Un tercer centre per fer INEFC

En paral·lel, La Seu obrirà en el curs 2020-2021 una Universitat de l´Esport, adscrita a la de Lleida, per estudiar INEFC. Les inversions suposaran millores en les comunicacions, com ara l´extensió de la banda ampla. Es vol obrir a tots els escolars el programa Esport Blanc Escolar per practicar esports d´hivern en horari lectiu

¿Hi haurà consulta?

"Se celebren esdeveniments molt importants com el Mobile World Congress, o els World Roller Games, i no es fa cap consulta", replica la Secretaria de l´Esport quan li pregunten si hi haurà consulta sobre els Jocs d´hivern. Alguns ajuntaments es queixen de la falta de transparència.

Vèncer la recança

La candidatura s´esforça en explicar les bondats del projecte: "Uns jocs que s´adapten al territori, que deixaran infraestructures, sostenibles, sense deute....". Els preocupa que el gran públic els "doni l´esquena abans de conèixer el projecte". I destaquen l´impacte positiu en l´economia local.

Però per exemple, no desborden il·lusió els hotelers de Cerdanya, admet la candidatura, però reclama aixecar la mirada: "Cal remarcar el salt que va fer Barcelona amb els Jocs, i ara ho farà el Pirineu si supera els recels particulars al marge de si una vall, o estació acull o no alguna prova."

3.000 atletes

Serien uns tres mil esportistes, repartits entre les competicions de gel (a Barcelona) i les de neu (amb seus a la Cerdanya i la Vall d´Aran). En el sistema de Masella-la Molina s´hi farien proves d´esquí de fons, per bé que la federació reclama els trampolins que en canvi no són prioritaris per a la candidatura perquè és dubtosa la reutilització posterior d´una instal·lació que costa desenes de milions d´euros.

Per cert que per cada atleta es preveuen 3 visitants.

Campionats previs als Jocs

El COI reclamarà a la candidatura que en el dossier incorpori dades històriques de neu. I que doni garanties pel que fa a la innivació artificial. La candidatura es mostra optimista perquè ja fa molts anys que té engreixada la tècnica per fer neu artificial, i a més dedicarà recursos a la recerca i a la investigació per fer-ho encara més eficaç.

Hi ha tecnologia que ja permet fer neu artificial a 4 graus positius. També recorden l´experiència de Sochi amb competicions celebrades a 14 i 15 graus que van obligar a muntar magatzems amb muntanyes de neu.

Implicació institucional

Els consells comarcals, les estacions d´esquí i les federacions hi estan molt implicades i correspon a Ferrocarrils de la Generalitat l´Oficina Tècnica per garantir el transport. De fet en algunes comarques com el Berguedà o La Cerdanya ja hi ha constituïdes "taules de treball" per "territorialitzar" la candidatura.

El COI i les ciutats candidates

El sistema d´elecció ha canviat perquè falten candidatures. Ara les candidates poden assolir acords amb el COI fora de calendari sempre i quan es preservin 7 anys des de l´assignació a la celebració dels Jocs. I fins i tot per evitar la costosa competència entre candidatures el COI arbitra per pactar que les dues candidates en competència puguin celebrar els Jocs una darrera l´altra.

La candidatura ja és una victòria, i no es viu com una derrota, assenyalen.

Barcelona serà, diu la candidatura, la capital dels Pirineus.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?