Últimas noticias Hemeroteca

Domingo, 20 de Octubre de 2019

Otras localidades

El canvi climàtic està matant el corall vermell de la Costa Brava

L'any passat va morir un 20% del corall en una coves poc profundes a les Illes Medes per les altes temperatures

Exemplar de corall vermell /

En l'últim informe de seguiment fet per la Universitat de Barcelona, els científics han pogut quantificar l'efecte generalitzat del canvi climàtic sobre algunes de les espècies més valuoses dels parcs naturals del Cap de Creus i de les illes Medes, tant per algues, esponges, mol·luscs o el corall vermell.

Les altes temperatures de l'estiu passat, per exemple, han mort el 20 per cent del corall d'algunes de les coves de menys fondàries de les illes Medes i del Montgrí. Tan sols ha quedat l'esquelet. L'afectació és menor en coves més profundes. Ho alerta Bernat Hereu (Universitat de Barcelona), màxim responsable de l'equip d'investigadors que ha fet l'estudi.

Les gorgònies també són de les més afectades per l'augment de la temperatura del mes. En aquest cas, també han detectat major mortalitat en les coves de menor fondàries, ja que en tres de les coves en què la gorgònia blanca és present, han trobat una afectació d'entre el 50 i el 80%.

L'estiu és l'època que aquestes espècies ho passen pitjor perquè es forma la termoclina, mitjançant la qual l'aigua més calenta flota sobre l'aigua més freda. D'aquesta manera, l'aigua no es barreja i no tenen tant d'accés a l'alimentació, havent de suportar temperatures més elevades.

Els investigadors alerten que la mar Mediterrània és especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic i, de fet, l'escalfament de l'aigua és de dos a tres vegades més ràpid al Mediterrani que en la resta d'oceans.

La temperatura ha augmentat 3 dècimes cada deu anys en els primers 50 metres de profunditat.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?