Sociedad

La Generalitat vol fixar un salari mínim propi a Catalunya

El vicepresident, Pere Aragonès, reconeix que l'administració catalana no té competències però creu que sí que es pot fer en base al consens social

Imatge d'arxiu d'una professional del sector de la restauració / Getty Images

Barcelona

La Generalitat vol fixar un salari mínim a Catalunya, una retribució mínima que no ha quantificat i que vol acordar tant amb els sindicats com amb la patronal. El salari mínim fixat per l'Estat no arriba a mil euros.

El vicepresident i Conseller d'Economia, Pere Aragonès, reconeix que la Generalitat no té competències per fer una llei de salari mínim però creu que sí que es pot fer en base al consens social.

"Volem fer-ho conjuntament amb les organitzacions sindicals i patronals, determinar l'impacte i fer una estratègia compartida de país, no perquè ens ho marqui una llei, sinó perquè decidim com a país enfortir la negociació col·lectiva i avançar a un salari mínim de referència propi", ha exposat el vicepresident.

Aragonès diu que impulsarà aquest nou salari mínim en les pròximes setmanes. I en tres mesos espera presentar un estudi en el qual es concreti quin seria l'import del salari i l'impacte econòmic i social que tindria.

Incredulitat per part dels sindicats

Els sindicats han rebut el projecte amb incredulitat. Sobretot CCOO que creu que el que s'hauria de fer és incrementar els impostos als més rics i redistribuir més la riquesa, on el Govern té competències, "i no intentant trobar una ocurrència, una proposta que no té recorregut", ha expresat el secretari general del sindicat, Javier Pacheco.

Els sindicats recorden que ja hi ha un àmbit per parlar sobre salaris que és l'acord interprofessional de Catalunya. El líder de la UGT, Camil Ros, diu que també cal saber què diuen les patronals: "Obrir marcs de diàleg està bé, però també hauríem de veure què diuen les patronals perquè en aquests moments, si hi ha una via per poder situar un salari mínim que sigui de caràcter normatiu, és l'acord interprofessional de Catalunya", ha apuntat.

La patronal diu que s'ha d'estudiar què es pot fer

Per la seva banda, la patronal Foment del Treball diu que està oberta a parlar. "És un tema complex i que, per tant, Foment treballarà amb la Generalitat per avançar en aquest increment del benestar", ha assegurat la seva vicepresidenta de l'entitat, Virgínia Guinda.

Afegeix Foment que s'ha d'estudiar què es pot fer i on és possible situar aquest possible salari mínim.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00