Últimas noticias Hemeroteca

Martes, 20 de Agosto de 2019

Otras localidades

Els ajuntaments no saben qui els compensarà els 32 MEUR que han avançat per les escoles bressol

Segons la llei, és una quantitat que ha de pagar la Generalitat però en els darrers anys se n'han fet càrrec les diputacions

Imatge d'arxiu d'uns alumnes en una escola bressol catalana /

Els ajuntaments de tot Catalunya no saben a hores d'ara qui els compensarà els 32 milions d'euros que han avançat per pagar aquest curs les escoles bressol municipals. Segons la llei, és una quantitat que ha de pagar la Generalitat però en els darrers anys se n'han fet càrrec les diputacions. Però enguany, cap d'elles té previst assumir aquesta despesa.

Ara fa un any el conseller Bargalló va anunciar al parlament que el govern català es tornaria a fer-se càrrec del finançament de les escoles bressol municipals. Immediatament les quatre diputacions van suprimir el pressupost que havien reservat en els darrers exercicis per pal·liar l'absència de la Generalitat i ara, acabat el curs, ni un ni els altres tenen previst compensar als ajuntaments pels diners que ja han avançat.

"La Generalitat ha d'assumir la responsabilitat"

El regidor d'educació de l'Hospitalet, el socialista Jaume Graells diu que qui s'ha d'espavilar per trobar els diners és la Generalitat: "El que han dit clarament els tribunals, el que diu l'Estatut d'Autonomia, el que diu la llei d'educació és que el Departament d'Educació té la competència exclusiva en educació infantil de zero a 3 anys i, per tant, és qui ha d'assumir aquesta responsabilitat. El que no es pot fer és deixar als ajuntaments sempre amb la incertesa i passar-los el finançament d'una cosa que no els hi correspondria".

En la mateixa línia, des de l'ajuntament del Prat, en mans dels comuns, creuen que la Generalitat no pot continuar defugint la seva responsabilitat i subratllen que políticament no estan d'acord que es traspassi a la factura a les diputacions.

Més conciliador, l'alcalde de Besalú, de Junts per Catalunya, diu que a curt termini, i mentre no hi hagi pressupost, no queda altre què recórrer a les diputacions: "S'ha arribat al límit entre altres coses perquè el finançament dels ajuntaments l'hauríem de dedicar bàsicament a qüestions que ens afecten directament i que en tenim les competències. El que s'haurà de fer és que les Diputacions hauran de realitzar, o bé una modificació de crèdit, o qualsevol altra modificació pressupostària que permeti que continuïn els ajuts de la Diputació per aquesta qüestió als ajuntaments. No hi ha altra alternativa avui", ha exposat Lluis Guinó a l'Aquí, l'estiu de SER Catalunya.

Amb pressupost o sense, la Generalitat podria veure's obligada a curt termini a pagar gairebé 20 milions d'euros als ajuntaments que van reclamar legalment el deute dels cursos 2012 a 2015 i als que la justícia ha donat la raó.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?