Sociedad | Actualidad

Un de cada tres euros pressupostats pel govern central a Catalunya els últims quatre anys no s'ha executat

El Ministreri de Foment assegura que, amb el govern de Pedro Sánchez, les adjudicacions s'han duplicat a Catalunya passant dels 650 milions fins els 1.300 milions

Imatge de les obres que es porten a terme a la futura estació de la Sagrera / Barcelona Sagrera

Imatge de les obres que es porten a terme a la futura estació de la Sagrera

Barcelona

Segons dades de la intervenció general de l'Estat, recollides per la Conselleria d'Economia de la Generalitat, en els últims quatre anys el govern central només ha executat el 66% de les inversions que havia compromés per Catalunya. El territori català està de fet 10 punts per sota de la mitjana espanyola en grau de compliment. Amb Madrid l'Estat és més que diligent: a la capital espanyola es fan més inversions de les previstes.

ADIF és empresa pública que ha deixat d'invertir més respecte el que tenia pressupostat: un 55%, uns 1.350 milions d'euros. El Departament d'Economia fins i tot desglossa, amb intenció, entre la xarxa convencional de tren i l'alta velocitat, i com era previsible, als trens normals el grau d'execució baixa fins el 20% i a l'alta velocitat és del 84%.

De fet és a les empreses públiques on es dóna més aquest problema, perquè els ministeris sí que solen complir amb allò que pressuposten.

Aquestes dades són part d'un informe d'Economia amb xifres estatals, on s'hi veu que l'amplíssima majoria de comunitats autònomes tenen aquest mateix problema: és a dir, s'executa menys del pressupostat. En 4 anys, del 2015 al 2018, s'han deixat d'executar 1.571 milions dels 4.600 milions pressupostats.

Catalunya, per sota de la mitjana

Però si fem la comparativa, Catalunya està pitjor que la mitjana, i més si hi afegim l'element del PIB: Catalunya suposa el 19% del producte interior brut estatal, però les inversions han oscil·lat del 10 al 16% del total.

Una altra manera de veure-ho: Catalunya rep inversions pel valor de l'1% del seu PIB. És la comunitat més maltractada en aquest aspecte, només té per darrere Euskadi i Navarra, amb règim foral.

Només hi ha dues comunitats on s'executi més d'allò que es va pressupostar, són Aragó i la Comunitat de Madrid, on en 5 anys s'han executat 520 milions més d'aquells que estaven previstos.

Foment reconeix el dèficit d'inversions a Catalunya

Fonts de Ministeri de Foment reconeixen que hi ha un problema, arrossegat de l'anterior govern, amb el dèficit d'inversió i amb l'incompliment sistemàtic de l'adicional tercera de l'Estatut, que, com recordareu, recollia que les inversions en infraestructures s'han d'equiparar al pes del PIB català al total. També li retreuen a l'independentisme el no al projecte de pressupostos generals de l'Estat, perquè, asseguren, als comptes s'hi revertia aquesta situació.

A partir d'aquí, la seva resposta és tirar de dades en dos àmbits, licitació i adjudicació. Sobre la licitació, asseguren que s'ha augmentat un 8% mentre Pedro Sánchez ha estat president, passant d'uns 1.100 a uns 1.200 milions d'euros.

I sobre les adjudicacions, afirmen que s'han duplicat en aquest any des de la moció de censura fins les eleccions: dels 650 milions fins els 1.300 milions, amb 150 milions per al manteniment de trens de Renfe. A més, destaquen que això també s'ha vist en els primers sis mesos de l'any 2019, on s'han tancat més de la meitat d'aquests 1.300 milions en adjudicacions.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00