Sociedad

Vall d'Hebron realitza els primers trasplantaments de l'Estat per a una malaltia 'ultrarara'

Es tracta d'una malaltia metabòlica degenerativa que es manifesta amb greus afectacions digestives, musculars i neurològiques

Imatge d'alguns dels metges que han presentat aquest dimarts els resultats / ACN

Barcelona

Nou trasplantament hepàtic per tractar una malaltia ultrarara anomenada Encefalopatia Mitocondrial Gastrointestinal, que provoca la mort abans dels 40 anys. L'Hospital Vall d'Hebron de BCN s'ha convertit en l'únic centre de tot l'Estat en adoptar aquesta via de tractament.

Aquesta malaltia metabòlica degenerativa es manifesta amb greus afectacions digestives, musculars i neurològiques. Les persones que la pateixen presenten uns nivells molt elevats de dos nucleòsids (unes substàncies que quan s'acumulen per sobre dels valors normals resulten tòxiques i danyen diversos teixits) per un dèficit de l'enzim que els elimina.

Amb el trasplantament hepàtic, s'aconsegueix produir prou enzim per mantenir aquests nucleòsids a ratlla.

"No es tracta de curar la malaltia, com podríem pensar de manera clàssica, sinó d'aportar un òrgan normal, que sintetitza aquest enzim en una quantitat suficient per poder garantir un nivell baix d'aquests nucleòsids que aconsegueixin parar la progressió de la malaltia", explica la doctora Isabel Campos, especialista en Hepatologia de Vall d'Hebron.

L'hospital ha fet dos dels cinc trasplantaments del món

Vall d'Hebron ha realitzat dos dels cinc trasplantaments hepàtics que s'han fet en tot el món per tractar la malaltia. Els dos pacients evolucionen favorablement.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00