Sociedad

Diagnòstic precoç de l'ictus per salvar milions de neurones

El sistema que aplica l'Hospital de Bellvitge permet avançar en 25 minuts l'inici del tractament per reduïr els danys provocats per l'accident celebral

Imatge de l'aparell de diagnòstic ràpid de l'ictus / HUB

L'Hospitalet de Llobregat

El sistema de diagnòstic ràpid de l'ictus que aplica l'Hospital de Bellvitge (HUB) permet avançar en 25 minuts l'inici del tractament per reduir els danys provocats per l'accident cerebral. Amb aquesta tecnologia, coneguda com point of care, se salven 38 milions de neurones en cada pacient afectat.

Quan un pacient arriba a Urgències amb símptomes d'ictus, cal comprovar el seu estat de coagulació. Amb una analítica convencional, el resultat pot trigar entre 30 i 40 minuts, amb aquesta tecnologia de diagnòstic ràpid s'obté en menys d'un minut, i els metges poden dissoldre el trombe i reobrir les artèries taponades en molt menys temps. La rapidesa en l'actuació determina, en bona part, el grau de discapacitat posterior.

"Quan un pacient amb ictus arriba a l'hospital, una part de les neurones cerebrals ja estan danyades de manera irreversible, però una bona part són viables durant uns pocs minuts i es poden salvar si s'apliquen els tractaments oportuns. Si eliminen l'obstrucció, restablim el fluxe i torna a passar la sang pot millorar la funció de les neurones que encara no estan mortes. Si esperem molt temps, aleshores sí que el dany és irreversible i la seva recuperació serà impossible", explica Pere Cardona, coordinador de la Unitat Neurovascular de l'Hospital de Bellvitge, centre pioner en l'ús del sistema.

Cada minut moren 2 milions de neurones

Cada minut que passa després d'un ictus, moren 2 milions de neurones. Escurçant el temps d'intervenció, aquesta tecnologia permet salvar-ne fins a 38 milions en cada pacient.

En els darrers 4 anys, els més de 3.500 casos d'ictus atesos al Servei d'Urgències de l'HUB s'han beneficiat d'aquest sistema, el que ha suposat un estalvi de 88.000 minuts d'espera per ser diagnosticats.

A Catalunya, l'ictus és la primera causa de mort en dones i la tercera en homes.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00