Sociedad

Es quadripliquen en un any els migrants que es queden a viure a Catalunya

Les solicituts d'asil dels primers sis mesos igualen les de tot l'any anterior

Imatge d'arxiu d'una familia migrant a Barcelona / Getty Images

Barcelona

El nombre de migrants que arriben a Catalunya i s'hi queden s'ha disparat el 2018. Segons dades de la Generalitat basades en els padrons municipals, 80.000 estrangers es van instal·lar l'any passat, quan l'any anterior només ho van fer 17.000. Es tracta d'un increment important als ulls del secretari de Migracions del Govern, Oriol Amorós, que assegura que apunta a "un canvi de tendència".

Durant el 2018, prop de 140.000 estrangers van arribar a Catalunya, i 60.000 van marxar-ne. Dels que es van quedar, però, molts no han aconseguit un permís de residència i s'han vist abocats a l'economia submergida.

Segons Amorós, a Catalunya hi ha "un increment importantíssim de les persones en situació d'irregularitat administrativa". Un sense sentit, diu Amorós, perquè es tracta de persones "amb bon estat de salut, amb capacitats de producció i ganes de treballar".

Crítiques a l'Estat i a les normatives europees

El secretari de Migracions ha criticat el Govern espanyol i les normatives europees que considera que irrealistes perquè treballen, diu, amb un "escenari de migracions zero". També ha carregat contra l'executiu de Pedro Sánchez per la seva negativa a obrir els ports de les persones rescatades però ONG al Mediterrani.

Amorós ha assegurat que el Govern ha tornat a posar-se en contacte amb Moncloa per acollir els migrants de l'Aquarius que naveguen a l'espera d'un port segur, però que l'executiu no ha recollit el guant.

Es multipliquen les sol·licituds d'asil

Durant els primers sis mesos d'aquest any també s'han duplicat el nombre de sol·licituds d'asil a Catalunya. Fins al juny del 2019, 7.000 persones immigrants han demanat la targeta de refugiat, quasi les mateixes que tot el 2018, quan van registrar sol·licituds van arribar a 7.800. Sol·licituds, però que no garanteixen la protecció internacional. El procés burocràtic fins a la resolució és d'entre dos i tres anys i depèn del ministeri. Una competència que ha tornat a demanar la Generalitat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00