Sociedad

Les persones amb discapacitat reclamen mesures per poder accedir a més edificis i petits comerços

Demanen al govern que es posi les piles en els espais que menys han millorat, com botigues o municipis petits

Imatge d'arxiu d'un home gran en cadira de rodes en un col·legi electoral / Getty Images

Barcelona

Les entitats de persones amb discapacitat reclamen mesures per poder accedir a més edificis i petits comerços. Asseguren que el transport públic està molt més adaptat que anys enrere, però demanen al govern que es posi les piles en els espais que menys han millorat, com les botigues o els habitatges.

Antoni Guillén, president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat, recorda que encara hi ha moltes barreres. Les escales en els edificis d'habitatges fan que moltes persones no surtin de casa, i d'altra banda, la majoria de petits comerços no estan adaptats. Guillén entén que cal acompanyar els comerciants en aquestes transformacions i per això proposa baixar impostos o donar ajudes per als negocis que facin canvis.

"Els petits comerços, encara que alguns han començat a actuar, són la gran tasca pendent. Molts d'aquests tenen unes economies molt limitades i no han fet les obres necessàries", exposa Guillén.

Tot i això, les entitats valoren positivament la feina feta, especialment a la xarxa de trens i al metro de Barcelona. Els canvis en les ciutats per treure-li pes al cotxe, com ara ampliar voreres, també han fet més fàcil la vida a les persones amb mobilitat reduïda. Especialment els nous carrils bici han ajudat les persones que es mouen amb cadira de rodes elèctrica.

No es pensa prou en les persones en cadira de rodes

Per algunes persones com el Boris, de Barcelona, els errors en el disseny d'algunes adaptacions evidencien que no es pensa prou en les persones afectades.

"Es construeixen rampes en llocs inversemblants, amb un pendent impressionat, que dius això no ho puja ni Schwarzenegger amb una cadira. Són petits detalls a tenir en compte i que no aniria malament que, tant en el govern com en els equips de construcció i de disseny, hi hagués més persones amb cadira de rodes", raona el Boris.

La Generalitat explica que està treballant en un nou reglament d'accessibilitat per millorar tots aquests aspectes. Per fer-lo, han dialogat amb les entitats del sector, i preveuen aprovar-lo entre finals d'aquest any i principis de l'any que ve. Les entitats aplaudeixen la iniciativa del govern però creuen que arriba tard.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad