Sociedad

Malgrat el canvi climàtic i el cotxe elèctric, els catalans cada cop gastem més gasolina

És una situació que queda lluny del compromís de la Generalitat de descarbonitzar el sector del transport el 2050

Getty Images

Girona

Malgrat el canvi climàtic i el cotxe elèctric, els catalans cada cop gastem més gasolina. En cinc anys, ha augmentat un 16% la demanda de carburants. Els experts ho atribueixen a la bona marxa de l'economia. Una situació que queda lluny del compromís de la Generalitat de descarbonitzar el sector del transport el 2050.

L'any passat, els catalans vam consumir 5.300.000 tones de petroli. El que més ha pujat en els últims anys és la demanda de gasolina de 98 octans, un 17%, i el gasoil B, utilitzat per tractors i vaixells, un 19%.

L'increment està lligat a l'augment dels desplaçaments dels treballadors i pel transport de mercaderies a l'alça.

Encara és d'hora per veure l'impacte dels vehicles 'nets'

David Villar, tècnic de l'Institut Català d'Energia, argumenta que el parc de vehicles elèctrics encara és massa petit: "Segurament veure'm d'aquí a uns anys que el consum de carburants disminueix, perquè hi ha més vehicles elèctrics o de gas natural, però encara és molt d'hora per veure-ho en aquest tipus de dades", exposa.

La Generalitat es va marcar arribar a un model 100% renovable el 2050. A dia d'avui, però, les alternatives no estan clares. Les empreses de logística que han provat el gas natural no els ha sortit a compte, pel pes de les bateries i la capacitat dels camions.

David Parreño Mont

David Parreño Mont

Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00