Sociedad

Entitats ecologistes demanen a la Generalitat limitar la producció ramadera

Des del Govern s'hi neguen per la importància de les granges en l'economia i perquè, segons diuen, són eines contra el despoblament rural

Imatge d'arxiu de diversos porcs en una explotació ramadera / ACN

Barcelona

Entitats ecologistes demanen a la Generalitat limitar la producció ramadera després de l'informe de l'ONU que demanava reduir el consum de carn per combatre el canvi climàtic. Des del Govern s'hi neguen per la importància de les granges en l'economia i perquè, segons diuen, són eines contra el despoblament rural.

L'any passat es van sacrificar 22 milions de porcs per al consum de carn; un terç més que fa una dècada. Aquestes xifres van contra direcció del darrer informe del comitè d'experts de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, que demana reduir el consum de carn pel gran impacte ecològic de la seva producció.

La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillumes, creu que cal posar en valor que, en molts casos, la ramaderia ha evitat el despoblament rural. "Hem de tenir present que en molts pobles, si no hi hagués hagut granges de porc en el seu moment, doncs segurament ara tindríem molts més problemes de despoblament, com a passat en altres zones, dels que podem tenir", apunta Guillumes a SER Catalunya.

Concentrats en menys granges

A més, aquests animals es concentren cada vegada en menys granges. Per a diverses entitats ecologistes, això és gran part del problema. Defensen que la producció extensiva, de petits ramaders i amb grans camps per pasturar, no té res a veure amb la ramaderia industrial. Per això, demanen més impostos i limitacions per a les grans granges i avançar cap a la prohibició, però avisa que si no s'apliquen, caurà pel seu propi pes.

"És un final que no l'imposem nosaltres, l'imposarà la naturalesa per si sola. No hi ha possibilitat de continuar molts anys més amb aquest sistema tan depredador de tot", exposa Fernando Saz, d'Ecologistes en Acció.

"Un 23% del PIB de Catalunya"

Des de la Generalitat, però, adverteixen que aquestes mesures podrien perjudicar l'economia. "El sector porcí, més els escorxadors i la indústria agroalimentària relacionada, és el 23% del PIB de Catalunya. No es pot dir: 'Ara ens carreguem tot aquest sistema', si realment no hi ha una alternativa", assegura Guillumes.

La directora general de Ramaderia afegeix que fa poques setmanes es va aprovar una moratòria que prohibeix ampliar les granges en una seixantena de municipis, però des d'ecologistes afirmen que només s'ha aplicat en les zones on ja no hi cabien més porcs.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad