Sociedad

Dona, llatinoamericana i treballadora de la llar sense contracte: el perfil de la precarietat laboral dels immigrants

Més del 60% dels migrants que treballen ho fan sense contracte, segons dades de CCOO

Getty Images

Barcelona

Comissions Obreres alerta que les dones immigrants, sense permís de treball i que es dediquen a la llar són les treballadores més precàries, i que cada vegada n'hi ha més. Són les conclusions de Comissions Obreres després d'atendre més de 6.000 treballadors estrangers.

Segons les dades del sindicat, més del 60% dels migrants que treballen ho fan sense contracte. Detecten un augment de les arribades des d'Hondures i Veneçuela, la majoria dones que acaben treballant al sector de la llar i de les cures.

En molts casos, són internes que viuen a casa d'una persona dependent i, segons denuncia el col·lectiu Mujeres Migrantes, sol ser amb disponibilitat 24 hores i menys d'un dia lliure a la setmana. Carmen Juares, portaveu de l'entitat, explica que això té conseqüències en la salut d'aquestes dones.

"Al cap de 5 o 6 anys de treballar en aquestes condicions moltes dones acaben amb problemes de depressió o autoestima. Problemes emocionals molt greus. Moltes dones no denuncien els casos d'abusos o d'assetjament sexual perquè no tenen papers i tenen por de denunciar i anar a parar a un CIE", apunta la portaveu.

Valorar més el treball de cures

Per a Juares, la discriminació cap al seu col·lectiu va més enllà dels problemes legals. Defensa que la seva feina no seria tan precària si socialment es valorés el treball de cures.

"Què passaria si aquestes dones no treballessin cap dia? Quanta gent no podria anar a treballar, perquè, qui cuidaria de les seves persones grans? Interessa que hi hagi gent en aquestes condicions", lamenta Juares.

Gairebé la meitat de les consultes d'immigrants a Comissions Obreres han estat derivades des dels serveis socials dels ajuntaments.

Una de les causes d'aquesta precarietat, segons el mateix informe de Comissions Obreres, són les barreres per poder treballar legalment. Per això, demanen canvis en la llei d'estrangeria.

En la majoria dels casos, per obtenir el permís de treball els migrants han de demostrar que viuen a Espanya des de fa tres anys i que una empresa els ha ofert un contracte laboral d'almenys un any a temps complert.

Poden ser deportats

Mentre no ho aconsegueixen, poden ser deportats. Per a Toni Mora, secretari de migracions de Comissions Obreres, això els porta a l'economia submergida i crea vulnerabilitat.

"La situació de trobar-te amb por, que cada dia et puguin detenir al carrer i que per tant se't separi de la família i de la societat", desenvolupa Mora.

Per això, des de Comissions Obreres demanen que s'elimini el requisit de l'oferta de feina d'almenys un any, perquè creuen que és irreal en el mercat de treball actual. A més, denuncien que, fins i tot quan tenen contracte, no tenen dret a l'atur perquè no formen part del règim general de treballadors.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad